Napi szinten figyelik

2023.08.01. 07:00

Átkelés gombnyomásra. Biztosan lehetséges? (fotók)

Ugye, ismerjük azt a jó érzést, amikor hatással vagyunk másokra? Ezt érezhetik, akik a zebrán akarnak átkelni, s megnyomják a gombot, kivéve, ha az nem működik.

Miskolcon is van nyomógombos gyalogátkelőhely

Fotó: Ádám János

Kiss Gergely, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási főmunkatársa elmondta, hogy pontosan meghatározott ellenőrzési és felülvizsgálati kötelezettségük van az országos közutakon üzemelő forgalomirányító jelzőberendezések működtetésével kapcsolatban, így a főútvonalakon heti vagy akár napi rendszerességgel történik meg a berendezések szemrevételezése, helyes működésük ellenőrzése, tehát egy-egy csomópont forgalomirányítása csak tartós áramkimaradás esetén maradhat szabályozatlan. 

„A forgalomirányító jelzőberendezésekhez tartoznak az úgynevezett „gyalogos bejelentkezést” lehetővé tevő nyomógombok is, amelyeket ugyancsak rendszeresen ellenőriznek kollégáink, ezzel biztosítva a folyamatos jó működésüket. A gyalogos bejelentkező gombok egy hangolt főútvonalon (Miskolc város átkelési szakaszai, 26-os és 3-as főutak) csak azt a lehetőséget adják meg a gyalogos forgalom számára, hogy a főútvonal forgalmának bonyolódását nem sértve, az aktuális jelzőlámpa ciklus lefutása után adják meg a lehetőséget a gyalogosok átkelésére. Az újonnan átadott Y-hídon vagy például a szirmai általános iskolánál üzemelő gyalogos bejelentkezők szinte azonnali programváltást, gyalogos zöld jelzést idéznek elő az útvonal sajátossága miatt” – mondta a szakember. 

Messziről is ellenőrzik 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei úthálózatán üzemelő jelzőberendezések nagyobb része online távfelügyeleti rendszerre kapcsolva működik, így ezen csomópontok működése a távolból is ellenőrizhető, működésük a távfelügyeleti rendszeren keresztül is szabályozható. A távfelügyeleti rendszerre nem kapcsolt csomópontok működését kollégáik napi szinten szemrevételezéssel ellenőrzik, annak működéséről tájékoztatják jelzőlámpa szervizüket. Mindezek mellett vármegyei diszpécserszolgálatuk a nap 24 órájában rendelkezésre áll a működéssel kapcsolatos hibabejelentések fogadására telefonon a 06-46-819-381-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen.  

A városban a Városüzemeltetési és Műszaki Osztály kezelésében összesen 7 darab gyalogos bejelentkezővel ellátott átkelőhely található. Ők azt nyilatkozták, ezek jelenleg rendeltetésszerűen működnek. „A csomópontokat közbeszerzés útján kiválasztott szakcég működteti. A jelzőlámpák ellenőrzése távfelügyeleten keresztül történik, amely 24 órás időintervallumban figyeli a működésüket. Amennyiben hibajelzés érkezik, azt a partner kijavítja annak súlyosságától függően, a szerződésben meghatározott időn belül. Hibajelzést több csatornán lehet adni: a 112 segélyhívón, a MIÖR ingyenesen hívható ügyeleti számán, a Városgazda Nonprofit Kft. hibabejelentő vonalán vagy e-mailben, illetve hivatali időben a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városüzemeltetési és Műszaki Osztályára jelentve” – írták válaszukban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában