Körülnéztünk a boltokban

2023.08.01. 15:55

A cukor ára megugrott az árstop után

A kötelező akciózások miatt látványos áremelkedésről nem lehet beszélni.

Pap Gyula

Tegnap még 261 forint volt a cukor, ma 489 forint akciósan úgy, hogy a piaci ár helyett beszerzési áron árulják

Fotó: ÉM

Miközben a liszt és a tojás ára csökkent, a csirkemell, a sertéscomb és a cukor is drágább lett – ez deríthető ki az árfigyelő adatbázisból, miután augusztus elsejével a kormány kivezette az árstopokat. A kötelező akciózások és a beszerzési áron történő eladások miatt látványos áremelkedésről nem lehet beszélni, de egy-két termékcsoport jelentősen drágult. Ugyanakkor párhuzamosan megszűnt a mennyiségi korlátozás.

Szerény érdeklődés

A várakozásoknak megfelelően kedden már mérséklődött az érdeklődés a boltokban, a kínálat, az árak felmérése viszont vonzotta a vásárlókat. Gergely igazából lemaradt a tegnapi fordulóról, így szomorúan konstatálta, hogy a Búza téri vegyesboltban 280-ról 560-ra emelkedett a cukor ára. A többi terméknél azonban a 15 százalékos kötelező akciózásnak köszönhetően nem tapasztalt jelentős változást, sőt a liszt ára még csökkent is. Értékelte viszont a mennyiségi korlátozás megszűntét, mint mondta bosszantó volt, hogy többször kellett fordulni egy-egy nagy bevásárlásnál. 

A COOP üzletben akciók sora fogadta augusztus 1-én délután a mérsékelt számú vásárlót, az árstopos termékek természetesen változtatták árukat egyenlőre 10 százalékkal, csütörtöktől várható a kötelező 15 százalékos akciós sáv életbe lépése. Az akciós termékek köre tapasztalatunk szerint jóval szélesebb a kötelezőnél, kedden például a rozscipó kínálta magát olcsóbban. 

Erika egyben szokta megvenni a tejterméket több napra, és mivel nem az árstoposat vitte korábban sem, így nem tapasztalt változást, azonban hogy nem csak egy kiló cukrot tehet kosarába azt ő is üdvözölte.

Az árakról

A 2,8 százalékos UHT-tej szinte mindenhol 300 forint alatt kapható, legolcsóbban az Aldi árulja 205 forintért, de a Spar (209 forint) és Penny (215 forint) sem marad le teljesen. A tojás ára csökkent, a Pennyben 45 forintért, az Auchanban 51 forintért lehet kapni. A Tescóban 64 forint darabja. A csirkemell ára kicsit emelkedett: legolcsóbban a Tesco kínálja, itt 1399 forint kilója. A Spar és Aldi árai már a 2000 forintot súrolják. A sertéscomb is drágult. A hatósági áron 1590 forintért kapható termék ugyan épp akciós a Tescóban (1290 forint), de az Auchan és Spar már drágábban adja, a Penny és Aldi árai pedig 2000 forint körül mozognak. Az étolaj olcsóbb lett, az Auchan 482 forintért kínálja. A Tesco és Spar kicsivel 500 forint felett, az Aldi 600 forint felett kínálja. A cukor kilója a Tesco kivételével már az összes multinál 261 forintról 400 forint felé növekedett. A finomliszt csökkent, a legolcsóbb, Sparos kínálat 140 forint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában