Körülnéztünk a boltokban

2023.07.31. 17:45

Ma van az árstop utolsó napja

Augusztus 1-től 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke.

Pap Gyula

Ma van az árstop utolsó napja, de nem maradunk akciós termék nélkül, sőt.

Fotó: Ádám János

A kormány folytatja az inflációcsökkentő intézkedéseket. Augusztus 1-jétől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke, és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is, hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Emellett a kormány úgy vezeti ki a 1,5 éve működő élelmiszer-árstopot, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók. 

Olcsóbban vásárolta meg

Erzsike rendszerint több üzletet végig jár az élelmiszer bevásárlásakor, így tud több cukrot, étolajat hazavinni. Most sincs másként, az ilyen árváltozások előtt ösztönösen bespájzol. 

- Nem attól féltem, hogy nem hoznak eleget, hanem attól hogy beindul a felvásárlási láz. Most már lesz belőle tartalék otthon, és még jóval olcsóbban tudtam megvásárolni – indokolja óvatosságát, és azt is elárulta, hogy többször is fordult az elmúlt napokban.
A boltok általában megfelelő árukészlettel készültek a kiszámítható rohamra, a legalapvetőbb élelmiszerekből nem volt hiány. Mi is ezt tapasztaltuk: a Goods Marketben például élénk volt a kereslet a ma még árstopos tej iránt, ami korlát nélkül volt vihető, sokak kosarában láttunk belőle. A polcokon is maradt, láthatólag nagyobb készlet állt rendelkezésre. Volt elég az étolajból is, ebből csak egyet engedtek vásárolni, de volt belőle elég, nem láttuk, hogy nagyon vásárolták volna. Jónéhány termékcsoport egyébként is akciós a boltokban. Az viszont, hogy milyen árszinten kínálják majd a volt „stopos” termékeket holnap derül ki.

A stoposokat keresték

István a Búza téri COOP áruházban számos vásárlótársával sorakozott az árstop vége alkalmából a sertéscombért. Minden stopos termékre nagy volt a kereslet de a készletek bírták a rohamot – osztja meg tapasztalatait és azt is, hogy a nem árstopos termékeket (például a sertés egyéb részeit, pulyka- és marhahúst) láthatólag nem vitték. Nem tudja, hogyan alakul majd a sertéscomb ára, de bízik benne, hogy a kötelező akciók visszafogják az árakat, és nem nőnek meg hirtelen.

A Búza téri piacon a tojásárakat is megnéztük, hiszen azokon is megszűnik holnaptól az árstop. Mint megtudtuk, náluk biztosan nem nőnek holnaptól az árak, az egyik kereskedőnél ugyanannyi marad, mint ma volt, a másiknál pedig négy forinttal még csökken is. "Nagy a készlet és a nyár egyébként is nehezebb a forgalom szempontjából" – indokolták a jelenséget.

Emelik a kötelező akciózás mértékét

Az árstopos termékek a következők voltak: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tej (ezek ára nem lehetett magasabb a 2021. október 15-i árnál) tyúktojás, étkezési burgonya, az újburgonya kivételével. (ezek a 2022. szeptember 30-i árnál nem lehetnek drágábbak).

A kormány az árverseny további fokozása érdekében arról döntött, hogy bár az árstopot kivezeti, de augusztus 1-től másfélszeresére - 10 százalékról legalább 15 százalékra - emeli a kötelező bolti akciózás mértékét. A kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók. A kötelező akciózás jelenleg is kiterjed a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, egyéb zsiradékokra, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, egyéb cereáliáka, a lisztre, cukorra és tartósított lisztesárukra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a gyümölcs- és zöldséglevekre, a készételekre, fűszerekre, ételízesítőkre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra - sorolta a GFM. Augusztustól a kötelező akciózás kiegészül a kristálycukorral, a búzafinomliszttel, a napraforgó étolajjal, a házi sertés combbal, a csirkemellel és csirkefarháttal, a 2,8 százalékos UHT tejjel, a tojással, valamint az étkezési burgonyával, kivéve az újburgonyát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában