Kánikulában

2023.07.02. 15:30

Megtelt a miskolci belváros a régiségvásározókkal (fotók)

Sokan jönnek külföldről Lengyelországból, Szlovákiából, Erdélyből kereskedők és vásárlók is.

Pap Gyula

A minikönyv is slágere volt

Fotó: Vajda János

Nem tartotta vissza a kánikula a miskolci Régiségvásár látogatóit vasárnap, bár a Városház téri villamosmegálló információs táblája 32 fokot mutatott telve volt a főutca vásározókkal és nézelődőkkel.  

Vásári hangulat

Utcazenészek adták meg az alaphangulatot többek között a The Acoustic Affair zenekar és Vagabanda gólyalábasai szórakoztatták a közönséget. Délelőtt „beijesztett” egy kisebb borulat is, de végül is pár csepp esővel elvonult. A statisztika hasonlóan alakult mint általában tíz nézelődőre jutott egy vásárló, de ez köszönhető talán a fizetés előtti időpontnak is. Szabó Ildikó Varga Csilla és Varga Dóra vásároltak méghozzá nem mást mint egy hangulatos téli tájat ábrázoló festményt. Csilla személyesen választott és büszkén vitte hóna alatt talán még hűsítette is szerzeménye. További vásárlást nem terveztek illetve a kötelező fagyizás szerepelt még programjukban. Tóth-Szabó István tősgyökeres miskolci és régiségkereskedő, állandó résztvevője a vásárnak. Ma kicsit kevesebben vannak mint szoktak állapítja meg és vásárlási kedv is visszafogottabb – állapítja meg. A létszám alakulásában közrejátszhat a nyaralási szezon kezdete. A vásárlási intenzitás úgy alakul, hogy reggel a kereskedők és a gyűjtők mérik fel a kínálatot, utána jönnek a nézelődők sétálgatnak, jól érzik magukat, visszajönnek, ráalkudnak a kiszemelt portékára. Ez Magyarországon az egyik leghangulatosabb régiségvásár, talán Olaszországban van ilyen hogy az óvárosban kulturált körülmények között zajlik a kereskedés – fogalmazza meg. 

Sokan jönnek külföldről Lengyelországból, Szlovákiából, Erdélyből kereskedők és vásárlók is. Sajnos az ukránok – az ismert okok miatt – nem jönnek – teszi hozzá. Sokan vásárolnak könyveket, cd-ket és a bakelit lemezeknek is reneszánsza van, az alapos böngészés szinte mindig meghozza eredményét és boldogan távoznak szerzeményükkel. Remek marketing fogással élő megállító táblaként a síneken helyezkedett el Anna néni aki Erdélyből a Kolozsvár melletti Méráról érkezett. Rendszeres látogatója a vásárnak a hímzett termékeit a családdal együtt készíti. A mintegy 600 kilométeres utat fia segítségével teszi meg aki elhozza Hajdúszoboszlóig és már csak onnan kell eljutnia Miskolcra – tudjuk meg. De szeret ide járni, mert kedvesek az emberek, szereti a vásári nyüzsgést, hangulatot – teszi hozzá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában