Kitiltás

2023.07.28. 20:33

A Fidesz-KDNP szerint felháborító megszorítás történt a miskolci tömegközlekedésben - reagálással frissítve!

"Felháborító megszorítás, megalázó intézkedések Miskolcon: a városvezetés kitiltotta a mozgáskorlátozottakat a tömegközlekedésből" – állítja a A Fidesz-KDNP miskolci frakciószóvivője.

Boon.hu

Fotó: Ádám János

Hollósy András, a FIDESZ-KDNP miskolci frakciószóvivője az alábbi közleményt juttatta el portálunkhoz.

„Példátlan és megalázó események történtek az elmúlt időszakban Miskolcon. A baloldali városvezetés sunyi módon, egyeztetés nélkül, egyetlen tollvonással tiltotta ki az elektromos mopedekkel utazó mozgáskorlátozottakat a busz és villamos közlekedésből. A megszorítást megalázó intézkedések követték, hiszen információink szerint több alkalommal is rendőrt hívtak a mozgásában korlátozott utasokra, ezáltal pedig méltatlan és megalázó helyzetbe hozva őket. A példátlan események miatt hosszú ideig álltak a vonaljáratok is.

A FIDESZ-KDNP miskolci frakciója nevében elítéljük a történteket, azonnali kivizsgálást és bocsánatkérést követelünk! A baloldali városvezetés ismét bebizonyította, hogy érzéketlen a szociálisan rászorulók felé, üres lózungokat hangoztatnak akkor, amikor a társadalmasításról beszélnek. A baloldali városvezetés ezzel a döntésével morálisan is bebizonyította, hogy alkalmatlan és méltatlan a miskolciak képviseletére.” – zárta közleményét  Hollósy András szóvivő.

Már összetört egy villamost

A témával kapcsolatos megkeresésünkre a következő választ kaptuk a miskolci városháza sajtóosztályától:

„Az MVK Zrt. üzletszabályzat legutóbbi módosításakor, 2023. január 1-től szabályozta a mopedek szállítását. A módosításra elsősorban azért volt szükség, mert egy moped mérete jelentősen meghaladja a járműveken kerekesszékesek számára kijelölt – maximum 100 cm x 80 cm nagyságú – területet. Mindezek mellett az elektromos mopedek méretük és műszaki paramétereik miatt az autóbuszokon és villamosokon nem rögzíthetők teljes biztonsággal, arra a mopedeken kialakított mágnesfék önmagában nem alkalmas. Így veszélyeztetik a többi utas biztonságát. 

További fontos szempont volt az üzletszabályzat módosításakor, hogy a mopedeken menetközben személy nem ülhet, a járműveken található heveder a moped elején lévő rögzítési lehetőség hiánya miatt fékezéskor, kanyarodáskor elmozdulhat, kézi erővel nem tartható vissza. Az a tény, hogy a mopedek az áramtalanításuk után – megfelelő műszaki állapot esetén – nem gurulnak el, csak minimális mozgatásuk végezhető, a rögzítésüket nem tudja helyettesíteni.

Az MVK Zrt. által bevezetett szabályozás kidolgozásakor figyelembe vettük az Egyenlő Bánásmód Hatóság hasonló ügyben hozott döntéseit, határozatait, az ezekben szereplő szakértői véleményeket. Figyelembe vettük az elmúlt években a mopedekkel a járműveinken történt eseteket is, amelyből az egyik legsúlyosabb éppen egy Skoda villamoson történt. A mopedes utasunk szerencsére nem sérült, viszont összetört a villamos ajtója és megrongálódott az ajtó mechanikája.

Július elsején történt egy eset, az egyik villamosvezető tájékoztatta a mopedes utast, hogy nem szállíthatja el, többször megkérte, hogy hagyja el a járművet. Mivel az utas nem volt hajlandó leszállni, ezért kollégánk rendőri segítséget kért, ez az előírás számára. A rendőri intézkedésről nincs információnk, nem tudunk róla tájékoztatást adni.

Szeretnénk megjegyezni, hogy az MVK Zrt. járművein továbbra is lehetővé teszi a kerekesszékkel és az elektromos kerekesszékkel közlekedő utasok utazását, szállítását.

Nem a mozgáskorlátozott utasaink közösségi közlekedésből történő kizárása a célunk, hanem az, hogy valamennyi utasunkat biztonságosan elszállítsuk. Bízunk benne, hogy mindenki megérti a fentiekben részletezett álláspontunkat, amely az utasok és a mopedesek biztonsága érdekében született.

Fontos megjegyezni: a többi városi közlekedési vállalat, például a debreceni is azonos értelmű szabályozást alkotott. Ebből Debrecen esetében már per is volt, a bíróság megállapította, hogy a DKV Zrt. nem sértett jogszabályt.

Ezek az eszközök az elmúlt időszakban kezdtek el megjelenni a városban. Megesett, hogy a felszálló utas nem tudta megfékezni és nekiment az átellenes ajtónak, felborult, elgázolt a járművön más utasokat, tehát jelen esetben ez közveszélyt jelent. Ennek kapcsán hozták meg a közlekedési vállalatok a mopedek kitiltására vonatkozó szabályozást. Kerekesszékkel továbbra is lehet közlekedni, azokra nézve a rögzítés feltételei adottak.

Az MVK Zrt. vezetősége jelenleg is egyeztetéseket folytat a Mozgegylet vezetőjével Gergely István Elnök Úrral” – tették hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában