Projektzáró ünnepség

2023.06.16. 17:30

Újra birtokközpont lehet a füzéri vár

Latorcai Csaba szerint 2030-ra hazánk benne lesz az öt legélhetőbb uniós ország között.

Bódisz Attila

Horváth Jenő, Latorcai Csaba és Perényi György a NÖF NKft. projektfejlesztési és fenntartási igazgatója

Fotó: Vajda János

A Füzér várát érintő fejlesztési program esszenciája az a kiállítás, ami most nyílt meg – közölte Horváth Jenő, a hegyközi település polgármestere az erődítmény új attrakciójának átadására szervezett projektzáró ünnepségen. Mint mondta, ezek segítségével teljesedik be a vár küldetése, vagyis általuk mesélik el a magyarság és a térség történelmi, kulturális értékeit a látogatóknak. A tavaly felépített, de csak most „belakott” épületrészben például ecetesház és működőképes konyha kapott helyet, de film meséli el a magyar Szent Korona történetének legendáját is. A polgármester később munkatársunknak elmondta, hogy ezzel a történettel ha csak annyit érnek el, hogy a náluk évente megforduló több ezer diákból egyszer egyvalaki koronakutató történész lesz és feltárja az egykori koronázási ékszer történetének ma még ismeretlen részeit, akkor már nem dolgoztak hiába.

A polgármester beszélt arról is, hogy a felújított vár 2016-os átadása óta eltartja magát, még a koronavírus-járvány, valamint most, a háborús helyzet okozta gazdasági nehézségek idején is meg tudta (-ja) őrizni önálló működőképességét. Mindez annak köszönhető, hogy a 15 évvel ezelőtti hétezerhez képest ma már évente 70 ezren látogatják meg a várat. Horváth Jenő hozzátette: a további fejlesztések iránya is azt szolgálja, hogy a vár – mint régen – most is egy modern, sajátos birtokközponttá váljon, amely a hosszú távú fenntarthatóságot jelenti. Erre van egy 10 éves fejlesztési programjuk. A sokak által nehezen értelmezhető Reg-élő vár programcím pedig valójában azt jelenti, hogy a történelmi értékeket elevenítik meg, teszik élővé – közölte.

Százezer fölé emelnék

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: Füzér nemcsak a magyar történelem egy fontos helye, ahol a mohácsi csata után egy ideig a Szent Koronát is őrizték, hanem – ahogyan azt egy szavazás bebizonyította – a magyar emberek az ország hét legszebb kulturális tája közé sorolták. Kiemelte: Füzér bebizonyította, hogy érdemes a magyar kormány támogatására, hiszen a most záruló projektet is 1,6 milliárd forinttal támogatták. Az államtitkár elismeréssel szólt a füzériek további terveiről is, amelynek célja, hogy a jelenlegi 70 ezres látogatószámot 100 ezer fölé emeljék. Véleménye szerint ehhez az úthoz ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is számíthatnak a kormány segítségére. „Egy térség csakis úgy fejlődhet hatékonyan, ha az önkormányzat, a helyi civil szervezetek és az egyház összefog a kormánnyal – így történt ez Füzéren is” – emelte ki. Latorcai Csaba hangsúlyozta: a kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé tartozzon. Azt szeretnék, ha életminőség tekintetében nem lenne különbség a városi és a vidéki élet között. „Ne a megélhetés, hanem az életmód legyen a fő érv akkor, amikor valaki eldönti, hol akar élni” – jelentette ki az államtitkár. Ehhez a zempléniek is számíthatnak a kormányra, hiszen a Tokaj-Zemplén fejlesztési program több mint 140 milliárdjából már épültek utak és kerékpárutak, valamint turisztikai desztinációk, és ez a munka folytatódni fog – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában