Itt gyérítenek a héten!

2023.06.19. 20:00

Hatalmas a szúnyoginvázió, több településen légi irtást szeretnének (szavazással)

A földi gyérítést már végzik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, de több településen is arra panaszkodnak, hogy semmit sem ér.

Horváth Imre

Földi gyérítésre kerül sor

Fotó: Csapó Balázs

Tizenhat vármegye összesen 438 településén, összesen 98 ezer hektárnyi területen lesz a héten szúnyoggyérítés. 

A szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt és Dunakanyar településeit, Baját és Mohács térségét, a Tisza-tavi és Sajó menti területeket, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Zala vármegye több települését, Csorna térségét, valamint Pécset és további Baranya vármegyei településeket, tájékoztatott hétfőn az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A korábbi esős időjárás és az utána beköszöntött meleg kimondottan kedvez csípőszúnyogok fejlődésének, a folyók és tavak mentén, valamint az eső miatt kialakult tenyészőhelyekből szúnyogok milliárdjai keltek ki az elmúlt hetekben.

Milliószámra jöttek létre állóvizek

A folyók és a nagyobb állóvizek térségében a katasztrófavédelem április eleje óta folyamatosan gondoskodik a szúnyoglárvák gyérítéséről. A június eleji viharok és villámárvizek miatt milliószámra jöttek létre a szúnyogok kifejlődéséhez optimális állóvizek. Az elaprózott vízfelületeket biológiai módszerrel nem lehet hatékonyan kezelni, és a természetvédelmi területeken is korlátozottak a beavatkozási lehetőségek még a biológiai eljárással is.

A pangó vizek tele vannak lárvával
Fotó: Nagy Norbert

A kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, irtószeres permetezéssel lehet védekezni, ilyen kezeléseket kizárólag a települések belterületén végeznek a szakemberek. A héten autóról juttatják ki a megfelelő készítményt, a legtöbb területen a közlekedést és az embereket kevésbé zavaró úgynevezett ULV eljárással (ultra low volume), amely során a platós gépjárműre rögzített permetező berendezés apró cseppekre bontja a készítményt. A kezelések késő este és éjszaka zajlanak. Azok időpontjáról minden település értesítést kap, és elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján is. Minimális mennyiségű rovarirtószert, hektáronként fél liter szúnyogirtó készítményt permeteznek ki a szakemberek. A késő esti és éjszakai munkavégzés, illetve az alacsony dózis miatt a méhek és más nappal aktív beporzó rovarok nem veszélyeztetettek.

Majd hétezer hektáron a héten vármegyénkben

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a héten vármegyénkben összesen 6729 hektáron van tervben a földi kémiai gyérítés. Így a hétfői napra 15 településen háromezer hektár felett (Kazincbarcika, Ónod, Sajóivánka, Sajókeresztúr, Sajólád, Sajópálfala, Sajópetri, Sajóvámos, Szirmabesenyő, Dubicsány, Putnok, Sajógalgóc, Sajókaza, Sajóvelezd és Vadna).

Kedden 11 településen összesen 1748 hektáron (Alsózsolca, Arnót, Felsőzsolca, Muhi, Sajóecseg, Sajóörös, Berente, Girincs, Kesznyéten, Kiscsécs, Nagycsécs).

Szerdán Tiszaújváros van tervben 500 hektáron, csütörtökön Borsodivánka, Négyes, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Tiszavalk és Sajószentpéter, majd ezer hektáron, pénteken pedig Ároktő, Tiszakeszi és Tiszatarján 490 hektáron.

Légi irtást kérnek

Közben már vannak olyan települések, ahol megtörtént ugyan a földi gyérítés, azonban nem érte el a kellő hatást, így kérvényezték a légi irtást.

Légi írtásra csak külön engedéllyel kerülhet sor
Fotó: Mészáros János

„A rendkívül csapadékos tavaszi - nyári időjárásnak köszönhetően tömegével kelnek ki a szúnyogok, amelyek megkeserítik a szabadban tartózkodásunkat. A jogszabályok azonban nem teszik lehetővé a légi beavatkozást, csak a földit, (ilyenre állami megrendelésre sor került a múlt héten) de hatástalan volt. Ezért a környező települések polgármestereivel kéréssel fordultunk a katasztrófavédelemhez, engedélyezzék a légi gyérítést. Reméljük megkapjuk!” tájékoztatott a múlt héten például dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere.

Mint ismert a levegőből történő kémiai szúnyogirtást az Európai Unió 2019 júliusában tiltotta meg a tagállamok számára. Az elmúlt években azonban a tiltást hazánkban nyárra feloldották és engedélyezték ott, ahol már nagyon kezelhetetlen volt a szúnyoghelyzet.

Az ön lakóhelyén sok a szúnyog idén?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában