Van benne fantázia?

2023.06.04. 20:00

Eladó az LKM hajdanvolt vendégháza, akár idősek otthona is lehetne

A házon látszik, jobb időket látott, itt-ott hámlik a vakolat. De még mindig impozáns.

Hajdu Mariann

Az épület még ma is jó állapotban van, igaz, ráférne a vakolás

Fotó: HM

Egy új szobor - egy kohászé - is áll most már a hajdani Vasas művelődési ház előtt, írtuk néhány hete. A szobor az LKM vendégház parkjából költözött át a volt művház elé. 
– Korábban mindenki úgy tudta, hogy a park közterület, de nem az. Valamikor a kohászat telke volt, ma magánkézben van. A telken található szobrok azonban a városéi, ezért mindegyiket el kell hoznunk onnan - nyilatkozta nemrégiben lapunknak Szunyogh László, Miskolc főépítésze. Az is kiderült, hogy az említett kohászati vendégház parkjában áll még egy Egressy Gábor-szobor is, ám azt nem olyan egyszerű elhozni, "sok az akadály, de dolgozunk rajta", mondta akkor a főépítész. 
A hajdani LKM vendégház valamikor igen impozáns volt, ott szálltak meg a gyárba érkező „fontos” vendégek. Gondoltuk, megnézzük az épületet is, a parkját is, ha már így szóba került. A hatalmasra nőtt fák alkotta parkban megtaláljuk az említett Egressy-szobrot, egyedül árválkodik, várja, hogy rendeződjön a sorsa. Az épület mellett egy iskola, úgy tudjuk, ott valamikor cukrászda üzemelt.

Jó lenne bemenni...

A házon látszik, jobb időket látott, itt-ott hámlik a vakolat. A homlokzatán pedig felirat: ELADÓ. Hívjuk az alatta lévő telefonszámot, nem veszi fel senki. Pedig jó lenne bemenni, körülnézni, és érdekelne minket a sorsa is: jó lenne, ha valaki elmesélné, milyen volt az élet a falak között.
Az interneten aztán rövid idő alatt megtaláljuk a hirdetést. 399 millió forintba kóstálna az épület, a 8341 négyzetméterből bő 2500 négyzetméter maga a ház alapterülete. (A hirdetés mézesmadzagot is bevet: 156 100 forint/négyzetméter az ingatlan ára, ami így akár jó vételnek is tűnhet. Azt viszont nem tudjuk, mások is így gondolják-e, azaz mióta  hirdetik.)
A bejegyzés szerint az épület szerkezeti állapota kifogástalan, esztétikai és műszaki felújítást ugyan igényel, de ennek ellenére - ők is így fogalmaznak - még napjainkban is impozáns épület.

„A korábbi megnevezése (vendégház) is mutatja, hogy az ide érkező prominens vendégek kényelmét volt hivatott szolgálni. Kialakítása is ennek megfelelő, található az ingatlanban bálterem, tárgyaló, társalgó, saját konyha és étterem, belső erkély, valamint egy, a belső udvarban kialakított belső közösségi tér, saját szökőkúttal. Esztétikai és kényelmi funkciókban is bővelkedett az épület, így ma is megtalálhatóak a márványburkolatok, a homlokzati szobrok, illetve lift is (jelenleg lezárva)”.
Az eladók szerint az épület kifejezetten alkalmas arra, hogy akár idősek otthonaként, hotelként vagy munkásszállóként funkcionáljon, de akár oktatási intézmény, szociális ellátó hely, kiállítóterem is kialakítható lehetne az ingatlanban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában