Nosztalgia

2023.06.03. 14:15

Sisi királyné újraálmodott ruháiból nyílt kiállítás Bánhorvátiban – fotókkal frissítve!

Szombattól látható Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné rekonstruált ruháiból nyílt kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban.

A szervezők a „Mesélő ruhák – Sisi élete” címet adták a tárlatnak.

A „békebeli korból” származó huszonhét darabból álló kollekció felöleli a tragikus sorsú Sisi életútját, amely Bajorországban a Starnbergi tó partján fekvő Possenhofenben kezdődött, és Svájcban a Genfi-tó partján ért véget 1898. szeptember 10-én. A királyné életét, egy Habsburg-ellenes olasz anarchista, Luigi Lucheni, egy élesre fent reszelővel elkövetett merénylete oltotta ki.

A Platthy-kastélyban kiállított ruhákat a D’ Elia Szalon vezetője, Czédly Mónika, divattervező álmodta meg. A ruhaköltemények elkészítését gondos kutatómunka előzte meg, amelynek elsődleges célja a korábban használt, mára már részben elfeledett varrási technológiák megismerése, használatának elsajátítása. Minden egyes kiállított ruha a Sisi által használt ruhadarabok pontos rekonstrukciója.

Czédly Mónika szenvedélyesen kutatja Sisi életét. A divattervező az eddig elkészített munkái közül kiemelkedőnek tartja Wittelsbach Erzsébet koronázási ruhája elkészítését, és történetének a pontosítását. Pálinkás Patrícia történésszel közös kutatásukból kiderült, hogy Emil Rabending, a kor fotósa által - Erzsébet koronázási díszruhában – készített fényképe nem 1867-ben a koronázás évében, hanem 15 hónappal korábban, 1866-ban készült.

Mesélő ruhák

Történeti szempontból miért fontos a Rabending fénykép készítésének dátuma? Erzsébet koronázási ruhájának elkészítése hosszú hónapokat vett igénybe, amely ismeret azt támasztja alá, hogy a magyar történelem szempontjából nagyon fontos 1867-es kiegyezés már évekkel korábban körvonalazódott. Ezt a tényt tovább erősíti, hogy Liszt Ferenc már 1865 decemberében koronázási induló és koronázási mise írására lett hivatalosan felszólítva.

A szervezők a „Mesélő ruhák – Sisi élete” címet adták a tárlatnak. A kiállítás huszonhét ruhája a királyné életének huszonhét fontos stációjáról mesélnek, amely történetek a hatalomról, a dicsőségről, a szerelemről, a tragédiákról szólnak, és többek között elmeséli az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának történetét is.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg minden nap 10.00 – 16.00 óra között. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában