Ez van!

2023.06.20. 11:38

Drágaság: Elvitte a fagy az idei cseresznyetermést

A szárazabbra fordult idő egy újabb dömpinget idézett elő az epernél.

Pap Gyula

Még lehet kapni az epret is a piacon, de már megérkezett a cseresznye is

Fotó: Ádám János

Piaci körképünkön arra voltunk kíváncsiak, hogy az eper viszontagságos sorsa után a cseresznyekínálat hogyan alakul, mi befolyásolja a termést, az árakat. Az epernél úgy tűnt, véget ér a szezon a mostoha idő miatt, ám a szárazabbra fordult idő egy újabb dömpinget idézett elő, gyakorlatilag kis híján az összes pulton fellelhető volt az eper. Az árakat nem befolyásolta a megnőtt kínálat, változatlanul 1400-1500 forintba kerül kilója. 

Feleannyi termés 

Az átlagosnál jóval kevesebb cseresznye termett idén, a tavaszi fagyok elvitték a termés 40-50 százalékát – írta az Infostart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának beszámolója alapján. Cseresznyéből a korábbi 12-13 ezer tonnával szemben várhatóan csak 6-7 ezer tonna terem idén. 

Mártonffy Béla elnök szerint a problémát hosszú távon csak a fajtanemesítés és a kataszteri rendszer újraélesztése oldhatja meg. Az EU-csatlakozás utáni pár évben megszüntetett fajtakísérletek, valamint kataszteri rendszer miatt nem kontrollálható, hogy adott helyre megfelelő gyümölcsfajokat és fajtákat telepítsenek, és így a megfelelő gazdasági és technológiai javaslatok is hiányoznak – hangsúlyozta az elnök. 

Mindez viszont kezd visszaütni, mert a magyar gazdák alapvetően arra kényszerültek, hogy külföldi, főleg mediterrán fajtákat hozzanak be. Mára azonban annyira megváltozott az időjárás, hogy nemcsak a meleg teleket, hanem a fagyokat vagy akár a tíz napon belül jelentkező 15 és -10 Celsius-fok közti különbségeket is bírniuk kellene a fajtáknak, de a jelenleg általánosan alkalmazottak erre nem képesek. – Sajnos minden tavasszal ezt tapasztaljuk, hogy a fagykár, a későbbiekben a jégkárok okoznak problémát a kertészetben vármegyénkben is – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. 

– A jégkár ellen lehet védekezni jéghálóval, melynek a támogatása segíti a termelőket. A fagykár ellen is lehet védekezni, vannak hozzá eszközök, gépek, ám ez elég költséges eljárás. Ez rányomja bélyegét a piaci árakra is. A meggy talán kicsit szerencsésebben alakult, nem tizedelte meg annyira az időjárás – tette hozzá az elnök. A cseresznye kínálata is bőségesnek volt mondható, az ára az említett okok miatt az átlagtól magasabban alakult a Búza téri piacon is. A ropogós cseresznyét 1200-1500 forintos kilónkénti áron kínálták, ez utóbbi árszinten mozgott a szomolyai fekete cseresznye is. A meggy kilója 1000-1200 forintos áron kínálta magát, és megjelent a málna is: 5500 forintért kitéve a kilós csomag.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában