Bizonyítvány átadó

2023.06.06. 18:29

A legnépszerűbb a gépgyártástechnológiai technikus

A jól képzett, kimagasló teljesítményű fiatal munkavállalók iránt nagy a kereslet a cégeknél.

NHK

Tátrai István igazgató adta át a bizonyítványokat

Fotó: Vajda János

A Miskolci SZ Andrássy Gyula Gépipari Technikum a 2022/2023 tanévében szakképesítést, illetve szakmát szerzett tanulók technikusi okleveleit, illetve szakmai bizonyítványait adták át kedden ünnepélyes keretek között az intézményben. A rendezvény keretében lehetőséget biztosítottak gazdálkodó szervezetek munkaerőigényének, karrierlehetőségeinek ismertetésére is. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok jutalmat is átvehettek a bizonyítvány mellé, melyet a duális partnerek biztosítottak a fiatalok számára.

A bizonyítványosztástól a karrier felé

Meghívásunkat hét, a vármegyében működő cég fogadta el, melyek között vannak kis családi vállalkozások éppúgy, mint multinacionális nagy vállalatok – mondta Tátrai István József, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum igazgatója. Ezek a szervezetek vagy már jelenleg is duális partnerei a középiskolának, vagy szeretnének azok lenni, esetleg munkaerő toborzás céljából érkeztek az eseményre. Közel kilencven tanuló volt a végzős évfolyamon és ebből hetvenen voltak duális képzésben, vagyis cégeknél töltötték a gyakorlati órákat. Ez elég jelentős szám – jegyezte meg az igazgató. Képeztek esti tagozaton CNC programozókat is, akik munka mellett tanultak, ők 13-an vannak. Nappali rendszerű képzésben 82 sikeresen vizsgázó diák bizonyítványát osztottak ki a keddi, ünnepi alkalommal. Ezek a fiatalok nagyrészt olyanok, akik nyolcadik osztályt követően jöttek a szakközépiskolába tanulni, de voltak, akik érettségi után jöttek és két évig tanulták a szakmát.

Felsőfokú tanulmányokhoz is jó alap

Gépgyártástechnológiai technikusok vannak a legtöbben, ez az egyik legnépszerűbb képzésük. Végeztek továbbá mechatronikai technikusok, illetve CAD-CAM informatikusok, valamint gyártósori gépbeállító szakmai bizonyítványt is osztottak. Ezek a munkaerőpiacon jól eladható, hasznos és keresett szakmák. Kiváló alapot biztosítanak azok számára is, akik a gyakorlati képességek birtokában szeretnének egyetemi tanulmányokat folytatni, hiszen nagyszerűen kiegészíti, alátámasztja a tanultakat – hangoztatta az igazgató.

Nem gond a fiús környezet

Lencsés Luca Anetta gépgyártástechnológiai technikus szakképesítést szerzett. Az érettségi után szeretett volna műszaki területen tovább tanulni, számításokkal foglalkozni. Megtetszett neki ez a szakma, ezért jelentkezett a technikusi képzésre, amely két tanév volt. Gyárakban, gépkezelőként vagy akár irodában is el tud helyezkedni a megszerzett képesítésével – hangsúlyozta Luca. Azonban tervezi, hogy egyetemre megy tovább, gépészmérnöki karra. Ha nem veszik fel, akkor sem kesereg, hiszen már van egy szakmája. A nyár diákmunkával telik majd, utána viszont szeretne továbbra is a tanulmányaira koncentrálni. Számára nem volt nehéz elvégezni ezt a szakmát és a túlnyomóan fiús légkör sem zavarta, hiszen három bátyja van – emelte ki a fiatal lány.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában