Hogyan tovább?

2023.06.30. 12:48

A Diósgyőri vár felépülhetne, de a városvezetés nem tudná azt kinyitni

A városvezetés elismerte, hogy a vár felépítéséhez a keretösszeg a rendelkezésükre áll, de szerintük azt nem tudnák üzemeltetni. A Fidesz-KDNP szerint újabb baloldali tesze-toszaságnak lehetnek a szemtanúi a miskolciak.

Ujlaki Attila

Szopkó Tibor és Szarka Dénes a vár előtt tájékoztatott

Fotó: Bujdos Tibor

Pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármester és Szarka Dénes a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese annak kapcsán, hogy a legfrissebb igazságügyi szakértői vélemény is alátámasztotta: az átépítés alatt álló Diósgyőri vár tornyait meg kell erősíteni.

„Korábban egy szakértői véleményt szereztünk be, arról, hogy folytatódhat-e a kivitelezés, de sajnos a szakértői anyagok azt támasztották alá, hogy további 2 milliárd forint kell a vár befejezésére az eredetileg elnyert keretösszegen felül” – mondta Szopkó Tibor. Hozzátette: egy utolsó szakvéleményt kért tőlük a szaktárca a tornyok állapotáról, amelyet ők megküldtek az Építési és Közlekedési Minisztériumnak. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy a várat be tudnák befejezni a most rendelkezésre álló összegből, de nem tudnák azt kinyitni a látogatók számára. 

Szarka Dénes arról beszélt, hogy a vár fejlesztése több ütemben zajlik. „A városvezetés elkötelezett volt abban, hogy ne egy félkész állapotú vár maradjon és ezt az elkötelezettséget a mostani hatodik szakértői vélemény bekérése is alátámasztja” – mondta. Rámutatott: többször elhangzott az, hogy a költségvetés rendelkezésre áll, azonban szerintük, ha ezt az összeget átcsoportosítják, akkor a várat nem tudják kinyitni. „Mivel a közművek és a látogatóközpont nem valósulna meg a költségek átcsoportosításával, akkor előállhat az a helyzet, hogy kívülről egy kész várat fogunk látni, azonban látogatók nem mehetnek be” – húzta alá.

Másra mutogatnak

Hollósy András a miskolci Fidesz-KDNP frakciószóvivője is reagált az elhangzottakra, szerintük a városvezetés megint másra mutogat. „A városvezetés tehetetlensége nemcsak a Diósgyőri vár kapcsán mutatkozik meg, hanem másban is” – mutatott rá. Hozzátette: a városvezetés képtelen üzemeltetni az Ellipsumot, amelyre 700 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány, illetve a miskolctapolcai park átadása is többszörösen csúszik, a turisztikai szezon közepén. „A mostani állapotok a 2010 előtti időszakot tükrözik, amikor nem volt gazdája a városnak, most is csak a méteres gazzal találkozhatnak a miskolciak, miközben a tesze-toszaság miatt a város turizmusa romokban hever” – hangsúlyozta. 

Arra is rámutatott, hogy „nem ez az első baklövése a városvezetésnek”, hiszen korábban a „Veres Pál és csapata késlekedése miatt úszott el a vár másfél milliárdja, mert nem kötötték meg idejében a Diósgyőri vár második ütemének közbeszerzési szerződését”. „Természetesen minden miskolci érdeke az, hogy a vár megépüljön és a város turizmusának zászlóshajója legyen a jövőben, mi eddig is és ez után is ezen dolgozunk” - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában