Átadás

2023.05.19. 20:00

Várhatóan szeptembertől veheti át az egyház a komlóstetői iskola ingatlanát

Jövő hét csütörtökön tárgyal a miskolci önkormányzat közgyűlése a tulajdonosváltásról.

DA

Forrás: Komlóstetői Református Általános Iskola

A jelenlegi törvényi keretek lehetővé teszik, hogy ne csak a kényszerű államosításkor elkobzott korábbi egyházi ingatlanokat igényelhessék az államtól és a települési önkormányzatoktól az egyházak. Hanem azokat is, amelyek bár korábban nem voltak a tulajdonukban, de mint fenntartók hitéleti tevékenységet folytatnak benne. Május 22-én adtunk róla hírt, hogy Miskolcon az igénylés mely ingatlanokat érinti. Összesen kilenc ingatlanról, nagyobb részt óvodák, iskolák és gimnázium épületeiről van szó. 

Köztük van a Komlóstetői Református Általános Iskola is. A Tiszáninneni Református Egyházkerület a 2020. szeptember 1. óta a fenntartásában álló iskolának helyet adó, önkormányzati tulajdonban álló ingatlanra nyújtotta be igényét – tudtuk meg a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztályától. Az egyházkerületnél érdeklődtünk arról, hogy milyen tervei vannak az iskola épületével.

Folyik tovább az oktatás

– A törvény adta kereteknek megfelelően igényeltük az ingatlant. Az ezzel kapcsolatos pozitív hangú szakmai egyeztetések megkezdődtek a miskolci önkormányzattal, amit örömmel vettünk. Jó partnerséggel indult el ez a jogi folyamat, amelynek szeptember elejéig kell lezárulni. Hálásak vagyunk és köszönjük a város korrekt hozzáállását – mondta Rácsok András, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki titkára. 

– Mivel az ingatlan nincs túl jó állapotban, ezért feladataink is vannak vele. A tulajdonosváltás azonban mindössze annyi változást jelenthet, hogyha saját forrásból fogunk beruházást, fejlesztést kezdeményezni az intézményben, könnyebbség számunkra, ha saját ingatlanon hajtjuk ezt végre. A tulajdonjogtól függetlenül azonban az oktatás az iskolában zavartalanul folytatódik tovább, hiszen a Komlóstetői Református Általános Iskolát eddig is a református egyház működtette. Tehát a jó hír az, hogy ez az iskolába járó gyerekek és családjaik felé semmilyen változással és kötelezettséggel nem jár majd – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában