Számoljunk!

2023.05.14. 14:00

Vajon hány medve lehet a borsodi erdőkben?

Több medveészlelés is történt a napokban vármegyénkben.

A fotó illusztráció.

Fotó: Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület

Gyakrabban észlelnek barnamedve előfordulására utaló nyomokat a Bükkben, derül ki több portál cikkéből, és mi magunk is többször számoltunk be medvenyomokról, medveészlelésről a napokban.

Május 12-én írtuk, hogy a medvékre, mint hazánk csúcsragadozójára figyelmeztet a WWF Hungary.

„A napokban medvét észleltek Szikszó és Egercsehi környékén is. Az utóbbi években nem ritka, hogy a Sajó-völgye mentén medvék érkeznek tavasszal hozzánk északi szomszédunktól, mindeközben az Egercsehi környékén lévő hímet már hosszabb ideje folyamatosan észlelik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai" - hivatkoztunk bejegyzésükre. Írtuk: bár a medvék nem tekintenek prédaként ránk, így közvetlen veszélyt nem jelentenek, van azonban néhány általános szabály amelyet érdemes betartanunk, erről videót is közöltünk.

Medvenyom és felvételek

Néhány nappal ezelőtt, május 8-án egyébként már írtunk arról, hogy medvenyomokat fényképeztek a Bükkben, egy turistacsapat posztolta a Bükki mesék közösségi oldalra. A képen – nagy valószínűség szerint – egy medve lábnyoma található. A beszámoló szerint a kép Pazsag és a Tamás-kúti tanösvény közötti részen készült.

Május 13-án barna medvét (Ursus arctos) észleltek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén, az Aggteleki Nemzeti Park déli határának térségében Kánó és Felsőtelekes települések között, az állatot egy szóróra kihelyezett vadkamera le is fényképezte. A fotót mi is közöltük: elég félelmetes.

Az már mai hír, hogy a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület a Facebookon közölte, hogy alkalmanként az általuk üzemeltett kamerák is észlelik a Bükk erdeiben barangoló barnamedvét, és ehhez egy felvételt is csatoltak.

Alkalmanként a BEKE által üzemeltett kamerák is észlelik a Bükk erdeiben barangoló barnamedvét.
Alkalmanként a BEKE által üzemeltett kamerák is észlelik a Bükk erdeiben barangoló barnamedvét.
Forrás: Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület / Facebook

Hogy ez a medve melyik medve, ugyanaz, mint az előzőek, vagy egy másik, most még nem tudjuk. Azt sem tudjuk, hányan kóborolnak vármegyénk erdeiben. Vagy mindegyiken ugyanaz látható? Egy biztos, jobb vigyázni, és betartani a nemzeti parkok javasolta szabályokat, ha kirándulni megyünk!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában