Turizmus

2023.05.18. 16:01

Szakmai programmal nyitották meg a nyári szezont Tokajban

A vármegye turisztikai szakemberei találkoztak, kínálatuk szélesítése volt a tanácskozásuk célja.

NHK

Bihall Tamás a BOKIK elnöke

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turisztikai szezonnyitó rendezvényt tartott Tokajban, a nemrégiben átadott Minaro Hotelben csütörtökön. Az idei szezon kilátásai, az aktív turizmus, valamint a turizmus és a vendéglátás aktuális trendjeit voltak a fő témái a tanácskozásnak.

Szükség van erre a rendezvényre

Rendszeresen szeretnék ezt a turisztikai szezonnyitót megtartani, hagyományt teremteni vele. Az oka elsősorban az, hogy a turisztikai vállalkozások száma jelentős a kamarában – mondta Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. Ennek a vármegyének a turisztika kitörési pontja. A világ csodái vannak ebben a térségben, természeti és épített adottságok egyaránt, melynek Tokaj is része – fogalmazott az elnök. Amikor meghatározták a szakmai nap programját, akkor az aktív turizmust emelték ki fő témának. A turisztikai szezont annak reményében nyitják meg ezzel a tanácskozással, hogy most már valóban jön az igazi jó idő, a nyár – tette hozzá Bihall Tamás.

Az aktivitás számos módja

Tokaj-Hegyalján egyre dinamikusabban fejlődik a turizmus és nagyon örülnek neki, hogy az ide látogató vendégek keresik a minőségi szolgáltatásokat – hangoztatta a rendezvény moderátora, Bágyi Péter. A BOKIK Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Osztályának elnöke hozzátette: Azért döntöttek úgy, hogy a turisztikai szezonnyitójukat a vármegye legújabb, ötcsillagos szállodájában rendezik meg, hogy a szakma láthassa, akik ide látogatnak, milyen nagyszerű szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. A témák között azért tartották fontosnak az aktív turizmust, hiszen a zempléni hegységet és a közeli hegyvidéket sokan keresik fel kerékpározás céljából, illetve a Bodrog folyó is tökéletes kajakozáshoz, kenuzáshoz. Persze a bor és a gasztronómia is meghatározó témakör, hiszen ez a legnagyobb vonzereje a térségnek. Az aktív turizmus most szinte szárnyal, hiszen a pandémia idején mindenki be volt zárva a négy fal közé, alig várták az emberek, hogy kiszabaduljanak. Ezért is ilyen nagy a népszerűsége azóta például a nordic walking-nak vagy a hegyi kerékpározásnak, illetve a vízi sportok és a túrázás is kedvelt.

A rendezvény a szakmának szól, ezért az előadók is abba adnak betekintést, hogy a régiónak milyen adottságai vannak, amelyeket ki lehet használni és a turisztikai fejlődés szolgálatába állítani. A meghívottak valamennyien szállodai-, éttermi-, és vendéglátóipari szakemberek, akik szélesíthetik ajánlati körüket vendégeik részére – vélekedett az elnök.

Nem csupán a borral szeretnének kitűnni

A tavalyi szezonnyitó is Tokajban volt, akkor egy új négycsillagos szállodában, ezúttal pedig a nemrég átadott, ötcsillagos Minaro hotelben. Ennek az az üzenete, hogy a városban és térségében egyre inkább fejlődik a turizmus, illetve a szolgáltatások köre is szélesedik és szükség is van a magas minőségű vendéglátásra – mondta Posta György, Tokaj polgármestere. Ez a hotel egy szokatlan helyszínen van, egy andezit bánya területére épült dél-amerikai stílusban, ami még izgalmasabbá teszi. Korábban, amikor a fesztivál katlant építették Tokajban, már bevált az ötlet, hogy egy régi bánya turisztikai célokat szem előtt tartva hasznosuljon újra. A magyarok látogatása mellett külföldi turistákra is számítanak, reményei szerint egyre többen fognak ide érkezni – emelte ki a polgármester. A sok vendég a város számára is komoly bevételt fog jelenteni.

A tanácskozás első előadását Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója tartotta. Elmondta, hogy fantasztikus adottságai vannak ennek a térségnek, sokszínűsége páratlan. A turizmus nem hátrál meg, az emberek nem maradnak otthon, kíváncsiak hazánk szépségeire. Az ország megismerése fontos számukra – jegyezte meg az ügyvezető igazgató. A pandémia óta újra felfedezték a természetet a családok és azóta sem fordultak el tőle. Az erdőlátogatók száma folyamatosan nő. Ezzel azonban számos új kihívás jelent meg azokon a településeken, ahol kiemelt turisztikai nevezetességek, természeti értékek vannak. Az elvárásoknak pedig meg kell felelnie a szolgáltatóknak és szolgáltatásoknak – hangsúlyozta Baráth Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában