Közösen léptek

2023.04.19. 17:30

Így vetnének véget a lillafüredi parkoláskáosznak - fotókkal

Az egyeztetések után 150 méter hosszan helyeztek ki betonelemeket az út mellé Lillafüreden.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Foglalkoztunk már részletesen vele tavaly, a nyár végén, hogy igazi parkolási és közlekedési káosz alakult ki hétvégente Lillafüreden. Az Eger-Hollóstető-Miskolc útszakasz Lillafüredet érintő részén korábban is volt gond a parkoló autókkal, ugyanis sokan álltak meg az út szélén, ami egyrészt balesetveszélyes volt, másrészt a parkoló autók sem voltak így biztonságban. A Lillafüredi kalandpark parkolója és a rendőrség határozott fellépése hozott némi javulást, azonban a Zsófia-kilátó átadásával elszabadult a pokol.

Hétvégente komoly közlekedési káosz alakult ki a Hámori-tóhoz vezető útszakaszon, ahonnan lépcsőn megközelíthető a kilátó. A problémát az okozta, hogy az autósok leparkoltak az út szélén, ezzel egysávosra csökkentve az egyébként is keskeny útszakaszt, amivel ellehetetlenítették a kétirányú közlekedést és emiatt dugók, fennakadások alakultak ki.

Nincs területe az önkormányzatnak

A téma kapcsán már tavaly megszólalt a rendőrség és a Magyar Közút portálunk megkeresésére, egyet értve abban, hogy komoly a probléma Lillafüreden. A Közút kihelyezett megállni tilos táblákat, a rendőrség figyelmeztetett, majd büntetett, de abban is egyet értettek, hogy a megoldást plusz parkolók jelentenének. A húsvéti hosszú hétvége előtt a Közút már figyelmeztette rá az autósokat, hogy fennakadások lehetnek az útszakaszon a jó idő visszatértével. Újra érdeklődtünk hát a miskolci önkormányzatnál, hogy miben látják a megoldást.

Mint válaszukból kiderül Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának parkoló kialakítására alkalmas ingatlanja nincs a területen, ezért több szervezet bevonásával tárgyalásokat kezdeményezett az Északerdő Zrt.-vel és a Magyar Közúttal a helyzet kezelésére. Ezek a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak.

„Fontos megjegyezni: az önkormányzat és a MIÖR nem tud büntetni a szabálytalan parkolás miatt Lillafüreden, csak a rendőrség intézkedhet a tiltás ellenére parkolókkal szemben. Az önkormányzat/MIÖR csak a közterületeken és a fizetős parkolókban intézkedhet” – tették hozzá.

Közben az egyeztetéseknek már konkrét eredménye is lett, ugyanis az út egy szakaszán betonelemeket raktak ki a Magyar Közút szakemberei, hogy megakadályozzák az út szélére parkolást.

Csak rendőri jelenléttel volt biztosítható

Ezzel kapcsolatban a vármegyei rendőr-főkapitányságon úgy tájékoztatták portálunkat, hogy a korábbiakban is tapasztalták, hogy problémát okoz a szabálytalan várakozás Lillafüreden, ám a Zsófia-kilátó átadása után tovább fokozódott a nehézség A területre vezényelt rendőrök folyamatos jelenléte kellett ahhoz, hogy a forgalom folyamatossága biztosított legyen a turista szezon alatt. Éppen ezért a rendőrség közös megoldást keresett a közút kezelővel, illetve az önkormányzattal és azt a megoldást találták célravezetőnek hogy betonelemeket raknak le, melyekre megállni tilos táblákkal erősítettek rá. 

„Mivel eddig az igazi turista szezon sem indult be és hétvégente igazán jó idő sem volt, így egyelőre működik a megoldási forma, de természetesen fontos, hogy az autósok ne álljanak meg szabálytalanul, mert amellett, hogy akadályozzák a forgalmat a balesetek kockázata is jelentősen megnő. A közlekedésbiztonság közös érdekünk, melynek kapcsán megtettük a szükséges lépéseket, de a járművezetőknek be kell tartaniuk a szabályokat, hogy a kirándulás ne keserű szájízzel, esetleg tragédiával végződjön” – hangsúlyozták.

A parkoló létesítés az önkormányzat feladata

A betonelemeket a Magyar Közút Zrt. helyezte ki, megkeresésünkre arról tájékoztattak, hogy parkolásgátló céllal vasbeton terelőelemeket telepítettek az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton a lillafüredi büfésor, sziklafal mellett mintegy 150 méter hosszúságban.

„Társaságunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve törekszik arra, hogy a turisztikai szempontból is kiemelt területnek számító, rendkívül nagy gyalogos, kerékpáros és gépjárműforgalmat bonyolító bükki útszakaszt biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban tartsa és biztosítsa a kétirányú forgalom zavartalanságát. Ehhez nyújt segítséget az amúgy is parkolási tilalom alá eső útszakasz fizikai korlátozása. Társaságunk alapfeladata az út burkolatának, valamint az úthálózat elemeinek fenntartása. A közút szoros környezetében található kiszolgálóegységek és a turisztikai attrakciók látogathatóságát szolgáló parkolóhelyek biztosítása minden esetben a létesítmények üzemeltetőinek, illetve az illetékes önkormányzatoknak a feladata” – tájékoztatták portálunkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában