Régi szokás

2023.03.20. 10:30

Egyházi vizit a harangodi kistelepülésen

Egy hagyományt elevenítettek fel Alsódobszán: a püspök látogatta meg a településeket, hogy felmérje azok fejlődését.

Bűdi Károly fogadta Pásztor Dánielt

Fotó: SFL

A II. világháborút megelőzően volt szokás a református egyháznál, hogy a püspök meglátogatott egy-egy települést azért, hogy felmérje azok fejlődését, az egyházi élet alakulását, egyáltalán betekintést akart a hívek mindennapjaiba.

Bűdi Károly polgármester számos történetet hallott ebből az időszakból, mint azt elsorolta, anno a nagyapja is településvezető volt, igaz akkor még bíró volt a titulus. 

 

– Ezt a hagyományt igyekeztem feleleveníteni úgy, hogy ne csak a környező települések lelkészeit hívjuk meg, de magát a püspököt is. Zárójelben jegyzem meg, állítólag Ferenc pápa azért (is) látogat rövid időn belül másodszor hazánkba, mert első alkalommal nagyon sok jót és szépet látott itt, az ilyen kis országok jó tulajdonságait hangoztatni kell a világban. Nos, én azért hívtam meg Pásztor Dánielt a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökét, hogy terjessze Alsódobsza jó hírét, hiszen ez a kistelepülés hatalmas fejlődést ért meg a rendszerváltást követően testileg-lelkileg, minden területen – mondta Bűdi Károly.

 

A helyi református templomban megtartott szombati eseményen – amelyen tiszteletét tette Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és a környék lelkipásztorai, polgármesterei – „Alsódobszáért Emlékérmet” kapott Vass-Nógrádi Béla, a község lelkésze, aki a községben végzett munkájával, a településen végzett szolgálatával érdemelte ki az elismerést.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában