Retro

2023.03.15. 16:30

A hó csinált forradalmat

Miről írt 10 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2013. március 16-i számából idézünk: teljesen felborította Borsod-Abaúj-Zemplén életét is a zuhogó hóesés. Le kellett mondani az ünnepi programokat is.

ÉM

Teljesen felborította Borsod-Abaúj-Zemplén életét is a zuhogó hóesés 2013 tavaszán. Le kellett mondani a március 15-i ünnepi programokat is.

Fotó: Vajda János

Éppen tíz éve bénította meg az országot a hóesés, emlékezetessé téve az ünnepet. Természetesen ez volt a téma az Észak-Magyarország 2013. március 16-i számában is. 

Már a címlap jelezte az esemény rendkívüliségét. „Hóriadó: Megbénította az országot a havazás”, „Elzárt települések, küszködő hóeltakarítók” – „A honvédséget is bevetették a közúti mentéseknél” – adta a címsort az ügyeletes lapszerkesztő. E cikkünk címét – hogy a hó csinált forradalmat – szintén ebből a lapszámból kölcsönöztük.

Borsod-Abaúj-Zemplén, 2013. március 15.
Borsod-Abaúj-Zemplén, 2013. március 15. Fotós: Vajda János

Az összefoglaló jelzi: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése „helyesnek bizonyult: rég nem látott mennyiségű hó szakadt ránk, és az északi, északkeleti, gyakran viharos erővel támadó szél sarkvidéki eredetű hideg levegővel árasztotta el megyénket, csakúgy, mint az ország más területeit.

A rendkívüli, erős szél sok helyen ágakat, fákat döntött az úttestre. A szél az elektromos vezetékeket is sok helyütt megtépázta és villanyoszlopokat döntött ki, így sok településen szűnt meg az áramellátás. A tűzoltókat több tucatnyi közlekedési balesethez, elakadt kamionhoz, személyautóhoz is riasztották.

Orbán Viktor miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy tegyen eleget a hatóságok kéréseinek, ne induljon útnak el egyedül, mert a havazás által legsúlyosabban érintett területeken a türelem a biztonság garanciája, a türelmetlenség veszélybe sodorja az embereket.” 
Az idézett cikk nyomdába adásáig a védekezési és mentési munkálatokhoz 8048 rendőrt és a katasztrófavédelem 1140 munkatársát mozgósították, a hivatásos segítők száma pedig a katonákkal együtt mintegy 10 ezerre volt tehető.

Két nappal később, 2013. március 18-án arról írhatott a megyei napilap, hogy már nem volt elzárt település az országban, minden út járhatónak bizonyult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában