Erre figyeljünk!

2023.02.20. 09:00

Február 22-e, az áldozatok napja

1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – 1993. óta Magyarországon is - az áldozatok napja.

BOON

Fotó: Karnok Csaba

Minden társadalomban vannak olyan egyének, akik nem képesek, vagy nem hajlandóak betartani az emberi együttélés szabályait, néha súlyosan megsértve azokat és előbb vagy utóbb bűnelkövetőkké válnak.

Hosszú ideig a büntető igazságszolgáltatás középpontjában kizárólag az elkövető állt, fő célja a cselekmény megtorlása volt. Az áldozatokkal a pszichológia fejlődésével párhuzamosan a múlt század elején kezdtek foglalkozni mélyrehatóbban. Ekkor fogalmazódnak már olyan gondolatok, amelyek egyértelműen hangsúlyozták az áldozatok szerepének fontosságát a bűncselekmények létrejöttében, tájékoztatott a miskolci önkormányzat.

Ki lehet áldozat?

A bűncselekmény áldozata: a bűncselekmény sértettje, illetve olyan személy, aki bizonyíthatóan a bűncselekmény következtében közvetlenül szenvedett sérelmet. De a bűncselekmény áldozata egyfelől bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés közvetlen sértettje, valamint az a személy, aki a bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés következtében szenvedett el valamilyen sérelmet.

Mi tekintendő sérelemnek?

Sérelemnek tekintendő a testi vagy lelki sérülés (súlyos félelem, szorongás), az érzelmi megrázkódtatás (trauma, pszichés zavar), továbbá az a vagyoni kár, amely a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben áll.

Mi az áldozatsegítés célja?

A bűncselekmények miatt anyagi, fizikai, pszichikai vagy jogsérelmet szenvedett személyek, azok közvetlen hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémáik megoldásához, jogaik érvényesítéséhez.

Ki tud segítséget nyújtani?

A bűncselekmények áldozatairól és az állami kárenyhítésről szóló törvény értelmében a fővárosi és a megyei igazságügyi szolgálatok áldozatsegítési feladatot ellátó szervezeti egységei - a tájékoztatás szolgáltatás kivételével - a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára tudnak segítséget nyújtani.

Mi a teendő áldozattáválás során?

Tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 112-es telefonszámon. 
Fontos, hogy az elkövetőről minél pontosabb személyleírás tudjon adni.
Ha eltulajdonították bankkártyáját, hitelkártyáját, vagy mobiltelefonját, azokat haladéktalanul tiltassa le.
Ha a lakáskulcsot, gépkocsi kulcsot is elvitték, akkor cseréltesse le a zárakat.
Online esetekben minél hamarabb  mentse ki a bizonyítékokat!

Segít az áldozatsegítő központ

Az áldozatok által igénybe vehető konkrét segítséggel kapcsolatban a 24 órában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon (0680/225-225) tudnak személyre szabott tájékoztatást adni az Áldozatsegítő Szolgálat munkatársai. A vansegitseg.hu honlapon valamennyi szolgálat elérhetősége és a támogatásokkal kapcsolatos alapvető információk is megtalálhatók.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetőjével a közelmúltban készítettünk podcast beszélgetést arról, milyen segítségre számíthatnak azok az áldozatok, akik felkeresik őket, hallgassa meg!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában