A magyar kultúra napja

2023.01.18. 17:31

Megtelt a Vármegyeháza díszterme az idősek kultúra napi ünnepén

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolci Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (NYÉSZ) szerdán nagy érdeklődés mellett tartotta meg a magyar kultúra napja alkalmából rendezett találkozóját.

DA

A Tapolcai Kerek Kórus

Fotó: Ádám János

A vendégeket Lukács-Pete Mária, a megyei NYÉSZ elnöke köszöntötte. A műsor közreműködői amatőr művészek voltak, az előadást Szabóné Nagy Júlia, a Baross Nyugdíjas Klub Miskolc vezetője koordinált. A díszvendég a Tapolcai Kerek Kórus volt Kerek Judit, Miskolc Város Idősek Tanácsának titkára vezetésével.

A Himnusz nemzeti ima

„Január 22-ét a legújabb kori történelmünk avatta a magyar kultúra napjává, ugyanis Magyarország Országgyűlése 2022. december 7-én, a Himnusz befejezésének 200. évfordulójára emlékezve nyilvánította hivatalos állami emléknappá” – mondta beszédében dr. Schirger György, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye jegyzője. „A határozat szerint az országgyűlés támogatja a kulturális rendezvények szervezését ezen a napon, amelyek megjelenítik Magyarország gazdag kulturális életét, a magyar kultúra megtartóerejét, valamint előmozdítják a nemzeti kulturális hagyományok megőrzését. Nagy örömmel tölt el, hogy ennek most mi is részesei lehetünk és a szépkorúak mindenkinek példát mutatnak a mai ünnepléssel.”

„A magyar Himnusz szövegének kéziratát Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Szatmárcsekén. Erkel Ferenc 1844-ben szerzett zenéjével nyilvános előadásban még abban az évben felcsendült. A Himnusz nem csupán vers, vagy ünnepi dal, hanem olyan nemzeti ima, amely időtől és helytől függetlenül a magyar népünk kifejezője” – foglalta össze Szabó Emil, a megyei NYÉSZ Felügyelő Bizottságának tagja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában