Vita

2023.01.02. 20:00

Botrány a miskolci Zsarnai piacon (videóval)

Az árusok burkolt áremelésről, az egyeztetés hiányáról, és harmadik világbeli állapotokról panaszkodnak. Az önkormányzat azt mondja a rendezés a céljuk.

UA

Zárt kapuk között folyt az egyeztetés az árusokkal

Valóságos lincshangulat alakult ki január 2-án a miskolci Zsarnai piacon az árusok és a piacot üzemeltető cég képviselője között. 

Az árusokat eredetileg azért hívták össze, hogy a korábban tervezett fejlesztések érdekében a sátraikat áthelyezzék, ezzel segítve a piac rekonstrukciós folyamatát. Az egyeztetés azonban kudarcba fulladt, mert – mint kiderült – a piac árusítóhelyeinek tervezett elosztása szerintük rosszul lett kimérve és a munkálatok nem kezdődhettek meg.  

„A mai napon arra hívták oda az árusokat, hogy átforgatják a sátraikat, a közelgő átalakítások miatt, amelynek következtében több átjáró lesz a sorok között, de ebből nem valósult meg semmi” – nyilatkozta portálunknak az egyik árus. Hozzátette: át fogják mérni őket, így január 10-én kell újra jönniük.

Burkolt áremelés 

Az árusok azt panaszolták a helyszínen a kollégánknak, hogy mindenhol azt kommunikálja a piacot üzemeltető cég, hogy csökkennek a bérleti díjak, de azt nem mondják, hogy ezzel együtt nekik kötelezően előírt területet kell bérelniük.  

„Teljesen függetlenül attól, hogy kint vagyok-e vagy sem, ugyanúgy ki kell fizessem a jövőben a 48 ezer forintos bérletidíjat a hónapra” – mondta az egyik kereskedő. Rámutatott: eddig is volt arra lehetőség, hogy bérelni lehetett fixen egy hónapra az adott helyet, viszont akkor ki kellett fizetni a bérleti díjat és ha ment, akkor kevesebbet kellett fizetnie, mint az átlagos napijegy, ráadásul a helye is biztosan megvolt. 

„Ezt szeretnénk megint elérni, hogy legyen egy fix bérleti díj most is, és legyen napijegy” – hangsúlyozta.  

Más arról számolt be, hogy két és félszer annyi területet kell bérelnie a korábbiaknál, így jóval többet is kell majd fizetnie a területért, amelyet amúgy nem is fog teljesen kihasználni. „Eddig 8 méteres sátorért 3600 forintot fizettem, a jövőben kisebb felületért többet kell fizetnem” – mondta egy másik árus.

Az egyeztetést hiányolják 

„Erőből politizálnak, a Városgazda kitalált egy árkoncepciót, azt szeretnék bevezetni és kötelező terület bérlési lehetőséget ajánlanak csak fel” – mutatott rá egy árus. Hozzátette: a szerződéstervezet nem volt áttekinthető és azt is tartalmazza, hogy ha kétórán belül nem foglalják el az általuk bérelt árusító helyet a nyitástól számítva, akkor azt bárkinek kiadhatják.  

Bacsics Oszkár, aki Füzesabonyból érkezett a piacra, hasonló tapasztalatokat osztott meg velünk. „Nem tudtunk róla, hogy mi történik, pedig évtizedek óta erre a piacra járunk árusítani és ez a módszer, ahogy ezt most csinálták nem az igazi” – mondta. Hozzátette: fontos lenne a kompromisszum.

Mint egy menekültváros 

Január elején mindent el kell pakolniuk az árusoknak.  

„Egységes sátrakat szeretnénk a jövőben, mert úgy néz ki most a piac, mint egy menekültváros” – mondta Ivány István, aki a piachelyrendezésért felel. Hozzátette: a cég felajánlja, hogy mindenkinek segít a sátrak felépítésében. 

Az árusok szerint is szükséges lenne a felújítás, mert nagyon gyakran vízben állnak. Előfordul – állításuk szerint – az is, hogy patkányok mászkálnak a piacon, de gyakran be is áznak a sátrak, így fontos lenne a felújítás. 

Semmi nem kötelező

A felmerült kérdésekkel kapcsolatban megkerestük a miskolci városháza sajtóosztályát. Megkérdeztük, hogy valóban kötelezően kell majd 15 négyzetméternyi területet bérelniük azoknak, aki korábban csak 6 négyzetmétert béreltek? A következőket válaszolták: „Kötelezően senkinek nem kell bérelnie. A piacon kialakított új struktúra azt szolgálja, hogy az eddigi rendezetlen viszonyokat egységessé tegye, azaz megszűnjön a vita az árusok és a díjbeszedők között, a tényleges terület bérlésével kapcsolatban.” 

Hozzátették: A standok úgy lettek kialakítva, hogy az árusok gépjárművükkel meg tudják közelíteni, le tudjanak parkolni, megszüntetve ezzel az esetenként kaotikus állapotokat okozó rendezetlen parkolást. Rámutatnak arra is: Ennek köszönhetően a vásárlók számára is könnyebb lesz a parkolás, miután felszabadulnak azok a parkolóhelyek, melyeken korábban az árusok álltak. A kialakított standok között pedig található 4 négyzetmétertől akár 72 négyzetméternyi bérelhető terület is. A sajtóosztály azt is kifejtette, hogy 2023. január 1-től, a bérléssel rendelkezőknek havonta csak egyszer lesz fizetési kötelezettségük és a 3-as kapunál a belépőkód használatával akadálymentesen behajthatnak, a napijeggyel árusítóknak a 4-es kapunál bejövetelkor kell a terület díját kifizetni. 

Azt is írták: „Nem ma kezdődött az átalakítás, hiszen a Városgazda kollégái folyamatosan dolgoznak a piac fejlesztésén.  A rendezett kialakítás érdekében az úgynevezett lomis terület betonos része már felfestésre került, a zúzalékos része pedig várhatóan január végéig készül el, de a sátras rész egységesítése is folyamatban van.” 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában