Kérdések

2023.01.02. 11:41

Ezt lehet tudni az idei Miskolci Kocsonyafesztiválról

Utoljára 2020-ban rendezték meg a „Magyarország legnagyobb téli fesztiváljaként” is titulált programot.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Kocsonyafesztivál története már két évtizedes múlttal rendelkezik. A város komoly tekintélyt szerzett itthon és külföldön is a gasztronómiai és kulturális rendezvénnyel. A névhasználati vita miatt egy időben a Kocsonyafarsang nevet viselte a rendezvény. A 2019. őszén hivatalba lépett miskolci városvezetés jelentette be, hogy – ahogy fogalmaztak – hét év után, 2020. február 14-én „hazatér Miskolcra a Kocsonyafesztivál. A rendezvény a régió legnagyobb gasztrokulturális fesztiváljaként született újjá.

Nagy volt a felbuzdulás 

„A Kocsonyafesztiválnak Miskolcon van a legjobb helye, a Kocsonyafesztivál Miskolcon van otthon és nagy öröm, hogy újra lehetősége lesz Miskolcnak megszervezni ezt a fantasztikus múltú rendezvényt a városban” – jelentette be 2019. decemberében Veres Pál polgármester a Kocsonyafesztivál jogtulajdonosa, Rózsa Edit társaságában. Veres Pál kinyilvánította azon szándékát, hogy a jogok és márkanevek kérdését rendezik, hogy Miskolc „jogszerűen, az alapító támogatásával, az általa meghatározott elvek mentén és az ő részvételével szervezhesse a Kocsonyafesztivált.  

A 2020-as Kocsonyafesztivált tehát még megrendezték, de 2021-ben és 2022-ben a koronavírus-járvány ellehetetlenítette a rendezvényt. Éppen ezért nagy az érdeklődés egy esetleges idei fesztivál iránt.

Nincs egyértelmű válasz 

Mindezek ismeretében kérdeztük meg a miskolci önkormányzat sajtó osztályát arról, hogy 2023-ban lesz-e Miskolcon Kocsonyafesztivál. Azt a választ kaptuk, hogy „a Kocsonyafesztivál szervezésének joga a jogtulajdonost illeti meg, aki Rózsa Edit magánszemély.”  

Megkerestük Rózsa Editet is, aki azt mondta, hogy részéről semmi akadálya az idei Kocsonyafesztiválnak, sőt mindent megtesz ennek érdekében. Mint mondta, már szervező is jelentkezett a rendezésre. A fesztivál jogtulajdonosa ezt válaszolta még kérdésünkre: „Várom a városvezetés válaszát, hiszen az önkormányzat együttműködése elengedhetetlen. Amint ez megtörténik, hírt adok róla.”  

Mindez azt jelenti, hogy 2023. január 2-án még nem lehet tudni, hogy idén lesz-e Miskolci Kocsonyafesztivál, amelyet a hagyományok szerint februárban szoktak megrendezni. Kevés esély látszik, hogy ennyi idő alatt felelősséggel előkészíthető lenne egy ilyen léptékű nagyrendezvény.  

Mindenesetre, a Rózsa Edittől kapott válaszok alapján újra feltettük a kérdést a miskolci önkormányzat sajtó osztályának, hogy „Tervezi a város, hogy 2023. telén megrendezi újra a Kocsonyafesztivált?” Várjuk a választ. Megjegyzendő, hogy a miskolci polgármesteri hivatalban, mint minden más hivatalban január 6-ig igazgatási szünet van, így elképzelhető, hogy csak később érkezik válasz kérdésünkre. Mindenesetre a válasz megérkezését követően azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat.

Eltökéltségről beszélnek 

A Miskolci Kocsonyafesztivál folyamatosan a közbeszéd tárgya. Az embereket érdekli, hogy számíthatnak-e újra a népszerű téli rendezvényre. 

Fedor Vilmos, a miskolci polgármester kulturális tanácsadója a Miskolc kulturális jövőjéről, terveiről szóló nyilvános beszélgetése tavaly év elején a következőket mondta: „A Kocsonyafesztivál, az operafesztivál és a filmfesztivál egyedülállók a világban, és bolond az a város, amelyik ezeket elengedi. Senki nem mondta azt, hogy ezek nem lesznek, vigyázni kell rájuk, nagy értékek, viszont a régi formákat adott esetben újra kell gondolni.” 

A miskolci közgyűlés december 15-i ülésén tárgyalta és fogadta el Miskolc Megyei Jogú Város tíz évre szóló – Fedor Vilmos által készített - kulturális stratégiáját. Ebben a következőket lehet olvasni: „A Kocsonyafesztivált 2001-ben alapította Rózsa Edit és Fedor Vilmos. Rövid időn belül Magyarország legnagyobb téli fesztiválja lett, ahová minden évben sok ezren zarándokoltak. Jelenleg a város eltökélt abban, hogy újra megrendezi a Kocsonyafesztivált, a jogviták rendezését követően.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában