Segítünk!

2022.12.25. 20:00

Boldog karácsonyt, körömi ovisok!

Az óvodások azt mondták, jószívű és rendes emberek azok, akik az ajándékokat küldték nekik.

Hegyi Erika

El sem hitték, hogy ennyi ajándékot kaptak

Fotó: Ádám János

Játékokkal, meséskönyvekkel, gyermekruhákkal és -cipőkkel megrakodott autóval érkeztünk a hét elején a Körömi Antall József Napközi Otthonos Óvodába, hogy átadjuk a gyerekeknek a karácsonyi Segítünk! akciónk adományait. Olvasónk nagylelkűségének köszönhetően óriási örömet szereztünk a kicsiknek és a pedagógusoknak. A gyerekeknek persze a játékok tetszettek a legjobban, gyönyörű, színes plüssállatokat találtak az egyik nagy zsákban. Aztán a meséskönyvekkel teli dobozt vették szemügyre, kíváncsian lapozgatták az izgalmas történeteket rejtő könyveket. Olvasóink igazán átérezték a szerény körülmények között élő gyermekek és családjuk helyzetét, mert a két édesanyának, akiket karácsony előtt bemutattunk az Észak-Magyarország és a boon.hu oldalán, műfenyőt és tartós élelmiszereket küldtek.

Meleg ruhák

Az óvodapedagógusok rendkívül hálásak a gyermekruháknak és -cipőknek is. Ezek az óvodában maradnak majd, mondta portálunknak Kozárné Szögedi Anita óvodavezető. Nagy szükség lesz rájuk, hiszen nem minden szülő tud gondoskodni a megfelelő, téli ruházatról. Ha az oviban levegőzni mennek a gyerekek, most már a pedagógusok és dajkák jó meleg pulóvert, sapkát, csizmát vagy kesztyűt tudnak rájuk adni. A benti játékhoz pedig jól jönnek a váltócipők, pólók és nadrágok. Azok a ruhácskák, amelyek kicsik vagy nagyok az óvodáskorú gyerekekre, odaadják a szülőknek, hiszen nagycsaládokról van szó, ahol mindenféle korú gyermek nevelkedik.

Rendes emberek

A Maci csoport 6 éves óvodásai örömmel meséltek nekünk a közelgő ünnepről.

– Már nagyon várom a karácsonyt, mert szeretem az ajándékokat – árulta el az egyik kisfiú. – Apa már feldíszítette a házunkat égővel, de előbb kifestette a házat. Már van karácsonyfánk is, és dobozok, abban lesznek az ajándékok. Távirányítós autót szeretnék, meg legó-karácsonyfát. Anya meg apa azt szokták mondani, hogy jó legyek és okos. Otthon és az óvodában is. Szeretek az oviban lenni, és szeretek a játékokkal játszani. A Mikulásnak is írtam levelet, biztosan elolvasta. Álmomban is szoktam látni a Mikulást – mesélte a kisfiú.

Az egyik kislány azt újságolta, hogy már van egy kis karácsonyfájuk. Fel is díszítették, szép gömbökkel.

– Anya majd vesz rá szaloncukrot. Szépek az ajándékok, sok mindent szeretnék. Egy babát, babakocsit, egy kis manót és egy egyszarvút is. És még egy telefont – sorolta a kislány. Aztán megjegyezte: nem gondolta, hogy az óvodába olyan sok ajándék érkezik, hogy el sem fér a karácsonyfa alatt.

Barátnője azt mesélte nagy örömmel, hogy amikor mennek haza az óvodából, akkor már világít a sok égő a házukon.

– Az nagyon szép! Várom nagyon a karácsonyt, estefelé jön a Jézuska. Az óvodába a Mikulás is eljött és csomagot hozott. A Mikulás nagyon aranyos. Azok is aranyosak, akik ezt a sok ajándékot küldték. Ők biztosan jószívűek és rendesek – állapította meg a kislány.

Szeretet, elfogadás

– Végtelenül örülünk a sok ajándéknak, és a gyerekek is nagyon boldogok – fogalmazott az óvodavezető. – A ruhákon kívül nagyon hasznosak a játékok és a könyvek is, hiszen minden egyre drágább, és a költségvetésünkből egyre kevesebbet tudunk vásárolni. Az pedig nagyon kedves és megható, hogy az olvasók fenyőfákat küldtek a szerény körülmények között élő családoknak. Ez végtelen boldogsággal tölt el, hiszen manapság egyre kevesebb az olyan ember, aki átérzi a másik problémáját, nehéz helyzetét. Nagy öröm, hogy a két családnak az idén saját fenyőfája lesz – mondta az óvodavezető.

Hozzátette: a karácsonynak elsősorban az egymásra figyelésről kellene szólnia, hiszen a szeretet ünnepe. A családok ünnepe is, hiszen a családtagok ilyenkor együtt vannak, közösen gyújtanak gyertyát, körülülik az asztalt. Ez sokkal fontosabb, mint az ajándékok.

– Az óvodában közösen ünneplünk gyerekekkel. Igyekszünk minél meghittebbé tenni számukra a karácsonyt. Mesélünk nekik a karácsony eredetéről, a szeretetről, egymás elfogadásáról, a békéről és az ajándékozás szokásáról is. Egész évben arra tanítjuk őket, hogy ne bántsák egymást, hiszen az elfogadás és a szeretet szép dolog. Ilyenkor szóba kerül, hogy figyeljünk az állatokra is, hogy nekik is legyen karácsonyuk. Az óvodában például etetjük a madarakat, de felhívjuk gyerekek figyelmét, hogy otthon, a cicákat és kutyákat is megfelelő körülmények között kell tartani – mondta az óvodavezető.

Végül elárulta: igencsak meglepődött, amikor megtudta, hogy ebben az évben a körömi óvodát támogatják az Észak-Magyarország olvasói és munkatársai.

– Jólesett, hogy egy miskolci székhelyű cégnek eszébe jutottunk. Hogy a munkatársak fontosnak tartották, hogy a szerény körülmények között élő gyerekek ajándékot kapjanak. Ez gyönyörű karácsonyi ajándék mindannyiunknak – fogalmazott Kozárné Szögedi Anita.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában