Újrahasznosítás

2022.11.12. 16:00

Dobd el bátran a textilt, fotel lehet belőle

Mikulászsák, tolltartó és bútorkárpit készül a textilgyűjtési verseny anyagaiból.

DA

2184679457

Fotó: fizkes

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan textilgyűjtési versenyt indít a Mirehu Nonprofit Kft. november 19-ig. Az akció célja, hogy minél több jó minőségű, még használható farmer, piros és fehér textilt gyűjtsön össze a lakosság. A társaság ezekkel a textilekkel régi bútorokat újít fel, így lesz egy kopott fotelből egyedi alkotású refotel – adta hírül honlapján a szervezet, ahol a részletes versenyszabályzat is elérhető. 

Válogatják a beérkezett textileket

A kisebb szövetek sem vesznek kárba, hiszen a Mirehu ezekből mikuláscsomagokat, tolltartókat és ajándéktáskákat készít. Aki a legtöbb textilt gyűjti össze, az értékes ajándékot, egy refotelt kap. Az eredményhirdetés november 24-én lesz. 

Maguknak szabják a tolltartót 

– Az Európai Hulladékcsökkentési Hét fókusza minden évben más témára helyeződik, idén ez a textil. Így merült fel az ötlet, hogy textilgyűjtési versenyt rendezünk szemléletformáló jelleggel – mondta Ladányi Roland, a Mirehu Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A verseny több szálon fut majd. A textil egy részéből bútorkárpit készül majd. Miskolcon, a József Attila utcán található újrahasznosítási központunkban jövő héten elindítjuk a bútorok újrakárpitozását a beérkezett felajánlásokból. Néhány mintadarab már elkészült. Nálunk rengeteg iskolai csoport fordul meg szemléletformáló programunk keretében. Ennek része lesz, hogy a helyben kialakított alkotóműhelyekben maguk készíthetik elő a következő csoportnak a házilag készülő tolltartók darabjait a textilhulladékokból. Erre egyébként a farmer anyag a legalkalmasabb. Aztán az összevarrást mi végezzük. 

A MIREHU műhelyében

A mikulászsákokhoz pedig piros és fehér textília lenne ideális. A gyerekekben az újrahasznosítás szemléletét szeretnénk erősíteni, és bízunk benne, hogy az itt látottakat a saját életükbe is beépítik majd. Az átadott tudást egyébként kvízjátékok keretében szoktuk ellenőrizni. A klasszikus ajándékszatyrainkat szintén megszüntetjük a jövőben, és ezek is mind textilhulladékból fognak készülni. A későbbiekben pedig a kész termékekből szeretnénk kiállítást rendezni, illetve táskavarró workshopokat szervezni a lakosságnak, valamint a témahéthez kapcsolódó csapatépítőket cégeknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában