Energiaválság

2022.10.13. 20:00

Miskolc majd' 20 milliárdra számít a kormánytól

Veres Pál polgármester személyes kormányzati találkozót kért az energiaválság kezelésével kapcsolatban.

Szaniszló Bálint

Viharfelhők gyülekeznek Miskolc egén

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint - az elszabadult energiahordozó árak miatt - Miskolcnak csak a kötelező feladatok biztosításához szükséges energiaellátásához 17,5 milliárd forintra lenne szüksége 2023-ban - állapították meg a Városvédelmi Egyeztető Testület október 12-i ülésén. Elhangzott, hogy a város idei költségvetési egyensúlya is veszélyben van az energiaárak emelkedése miatt, a jövő év - az ismertetett számok alapján - reménytelennek tűnik. Mint ismert, a Városvédelmi Egyeztető Testületet Veres Pál polgármester kezdeményezésére hozták létre, hetente ülésezik és döntéseket hoz a város működésének biztosítása érdekében.

Röpködnek a milliárdok 

A testület ominózus ülésén hangzott el, hogy a város szakembereinek számításai szerint csak a kötelező feladatokat ellátó szervezetek rezsiköltségeit figyelembe véve hatalmasak a különbségek: ezen feladatok ellátásához 2021-ben 2,5 milliárd, 2022-ben 6,5 milliárd forintra volt szükség. Ilyen adatok után a 2023-ra kalkulált 17,5 milliárd forint - külső segítség nélkül - megugorhatatlan akadálynak tűnik, figyelembe véve azt is, hogy Miskolc város teljes éves költségvetése - a városháza adatai szerint - mintegy 40 milliárd forint.  

Mindezeken túl a nem kötelező feladatok ellátása esetében az energiaköltség 2021-ben 300 millió, 2022-ben pedig 930 millió forint volt. Ezt az összeget jövőre 2,4 milliárd forintra prognosztizálják a városházi szakemberek. 

Az elmúlt hetekben bejelentett - általunk is részletesen taglalt - megszorító intézkedések –  kulturális intézmények átszervezése, bezárása, fürdők, uszoda, sportlétesítmények működésének szüneteltetése - is már a számok körvonalazódása ismeretében születtek meg.

Az alapellátás az elsődleges 

A Megyei Jogú Városok Szövetségének legutóbbi ülésén Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter arról beszélt, hogy az energiaválság közepette a kormány és az önkormányzatok elsődleges feladata az alapellátások – mint például az óvodai, bölcsődei ellátás, a közlekedés, az idősellátás, a közétkeztetés – biztosítása. A prioritások hatékony működtetéséhez az önkormányzatoknak takarékossági tervet kell készíteniük. A miniszter akkori ígérete szerint - forráshiány esetén - ezen önkormányzati tervek jelenthetnek tárgyalási alapot a kormány és a helyhatóságok között. 

Az elhangzottakhoz igazodva Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestereként és egyben a Városvédelmi Egyeztető Testület vezetőjeként - mint az önkormányzat sajtó osztályától megtudtuk - felvette a kapcsolatot a kormányzat illetékes szerveivel, időpont-egyeztetést kérve egy sürgős személyes találkozóra az illetékes minisztériumtól, és levelet írt Balla György egyeztetésért felelős miniszteri biztosnak, amelyben pontosan felvázolta a kialakult helyzet súlyosságát. Jelenleg a városvezetés várja a kormányzat válaszát a személyes találkozó időpontjával kapcsolatosan.

Igény a kompenzációra 

Megkérdeztük azt is a városházától, hogy milyen mértékű állami támogatásra számítanak. A válaszból kiderült, hogy Miskolc polgármestere az említett levélben azt is jelezte, hogy Miskolcnak legalább 19,9 milliárd forintos kormányzati kompenzációra lenne szüksége ahhoz, hogy ki tudja gazdálkodni az energiaárak drasztikus emelkedéséből, és a kapcsolódó egyéb többletköltségekből adódó plusz terheket. Az összeg a kötelező feladatok ellátásának becsült 17,5 milliárdjából és a nem kötelező feladatokra tervezett 2,4 milliárd forintos energiaköltségből tevődik össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában