Energiaválság

2022.09.30. 16:05

Százmilliós nagyságrendű megtakarítást vár Miskolc az intézménybezárásoktól, átszervezésektől

Saját magán kezdte a spórolást a miskolci önkormányzat és a polgármesteri hivatal. Hetente értékelik a helyzetet.

SZB

Szeptember 29-én jelentette be a miskolci önkormányzat, hogy az energiaválság miatt városvédelmi intézkedések bevezetéséről döntött a városvezetés. Az intézkedések érintették a Csodamalom Bábszínházat, de például ideiglenesen bezár a Lovagi Tornák Tere, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, a Vasgyári Közösségi Ház és a városi fiókkönyvtárak. A Herman Ottó Múzeum esetében is csak központi épület marad nyitva a látogatók előtt. Erről korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk.  

Megszűnik két telephely 

Közben az is kiderült, hogy lényegében saját magán kezdte a spórolást az önkormányzat és a polgármesteri hivatal. A hivatal két telephelyét - a Széchenyi utca 107. szám, illetve a Petőfi utca 39. szám alatti épületet - bezárják, a hivatali a dolgozók átköltöznek a központi épületbe, a Városház tér 8. szám alá. Ezzel – mint fogalmaznak – komoly rezsiköltségeket takarít meg az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal, miközben különböző átcsoportosításokkal meg tudja őrizni a dolgozók munkahelyét is, ezzel miskolci családok megélhetését megvédve. A polgármesteri hivatal szerint az átszervezés eredményeként körülbelül 100 millió forintos rezsidíj-megtakarításra lehet számítani.

A biztonság a fő cél 

Megkérdeztük a polgármesteri hivatal sajtó osztályát is, hogy az intézménybezárások, átszervezések révén mekkora megtakarítást remélnek. A válasz szerint: „A bevezetett városvédelmi intézkedések, az intézmények megóvását és hosszú távú működésének megvédését, biztonságát szolgálják, mivel Miskolc a többi magyar városhoz hasonlóan olyan brutális rezsidíj-emelkedéssel, rekordinflációval és árrobbanással kénytelen megküzdeni, amelyekhez hasonlóra hosszú évtizedek óta nem volt példa. A város működését meg kell őrizni, biztosítani kell, és meg kell védeni – az intézkedések ezt szolgálják. Hogy milyen megtakarításokat eredményezhetnek, arra kiváló, hogy csak a Petőfi és a Széchenyi utcai telephelyen dolgozók átköltöztetésével körülbelül 100 millió forintos rezsidíj-megtakarítást érhet el az önkormányzat és a polgármesteri hivatal.  

Érdeklődtünk az előbbiekkel kapcsolatos döntéshozatal mikéntjéről is. A válasz szerint a városvezetés, az önkormányzat és a hivatal szakemberei hónapok óta azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak az energiaválság okozta többletköltségek kigazdálkodására. Ezen városvédelmi intézkedések kidolgozásához az önkormányzat természetesen kérte a városi intézmények vezetőit, hogy saját területükre vonatkoztatva állítsanak össze takarékossági intézkedés-csomagokat. Ezeket részben, vagy egészben támogatta, elfogadta a városvezetés. Azt a célt szem előtt tartva, hogy az alapellátások biztosítva legyenek az városban, ez élvez jelen pillanatban prioritást.

Folyamatos a tájékoztatás  

Megkérdeztük azt is, hogy milyen további intézkedések várhatók, illetve mikor születhet újabb ilyenn döntés. Megtudtuk: „A város kész minden olyan intézkedést támogatni és meghozni, amely a város működésének megóvását, a helyi intézmények, vállalkozások és a miskolci családok védelmét szolgálja egy egyre súlyosbodó, világméretű pénzügyi és energiaválság közepette. A Városvédelmi Egyeztető Testület minden héten ülésezik, az újabb városvédelmi intézkedésekről folyamatos tájékoztatják a miskolciakat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában