Meghibásodás

2022.10.31. 07:00

Hiába süt a nap, a miskolci naperőmű nem termel energiát

Egy transzformátor hibásodott meg, amelynek pótlására kiírták a közbeszerzési eljárást, de egy per is folyamatban van.

SZB

Miskolc rendelkezik egy 1 megawattos naperőművel. A mintegy 770 millió forint költségű naperőmű az egykori miskolci szeméttelepen épült meg 2018-ra, amely a Miskolci Hőszolgáltató Kft. vagyonkezelésében van. A 3480 darab monokristályos napelempanel által megtermelt villamos energiát az országos hálózat Felsőzsolca alállomás Mályi Észak elnevezésű 35 kilovoltos gerinc szabadvezetékes hálózatba táplálják be normál esetben. Jelenleg azonban – mint megtudtuk – egy transzformátor meghibásodása miatt a naperőmű nem szolgáltat energiát.

Jószándékú tervek 

Az eredeti szándék szerint a Bogáncs utcai naperőmű által megtermelt villamos energia mennyisége elegendő lenne ahhoz, hogy a Mivíz szennyvíztelepe, a Művészetek Háza, az Ady Endre Művelődési Ház, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Miskolci Nemzeti Színház, az Őszi Napsugár Otthon, valamint a városháza épülete villamosenergia-szükségletének költségeit biztosítsa.  

Az előzetes számítások szerint az érintett intézményi épületek éves átlagos fogyasztása – három esztendő adatainak vizsgálata alapján – 2 835 712 kilowattóra, amelynek nagyon nagy részét – elszámolás alapján – elméletben a naperőmű termelése biztosítja.

A napokban leszerelik 

Az ominózus naperőmű azonban jelenleg azért nem működik, mert – mint az önkormányzat sajtó osztályának felétett kérdéseinkre adott válaszból kiderül – egy transzformátor hibásodott meg, amelynek pótlására kiírták a közbeszerzési eljárást. Mindemellett – mint megtudtuk – a meghibásodás kapcsán jogi eljárás van folyamatban a kivitelezővel szemben a garancia ügyében. Párhuzamosan az eljárással folyamatos volt az egyeztetés a kivitelezővel, ennek eredménye, hogy a napokban végre leszerelik a meghibásodott trafót.  

„Tekintettel arra, hogy itt jogi eljárás van folyamatban, fokozottan kellet figyelni arra, hogy csak olyan lépések történjenek, amelyekkel az önkormányzat pozíciói a jogi eljárás során nem romlanak” – adott magyarázatot a sajtó osztály.

Elúszott 308 millió forint 

Ké évvel ezelőtt az egyik miskolci közgyűlési ülésen derült ki, hogy a naperőmű projekt kapcsán valami hiba történt. A pályázat során úgy tervezték meg, hogy 100 százalékos támogatású a beruházás, de kiderült, hogy csak 60 százalékos beruházási arányt engedélyez a pályázat, ezért 40 százalékot vissza kell fizetni. Ez 308 millió forint többletkiadást jelentett a miskolci önkormányzatnak, amit korrekcióval a városi költségvetésbe voltak kénytelenek beépíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában