Szezon

2022.09.26. 14:07

Megéri kivárni a hosszú sort is a gombavizsgálónál

A szegfűgomba kilója hétfőn reggel két és három ezer forint között volt a Búza téri piacon. De az ár attól is függ: mennyi van éppen belőle, mekkora a kínálat.

NHK

Hétfői kínálat a miskolci Búza téren

Fotó: Ádám János

Sokan indultak el gombát szedni a hétvégén, hiszen az esős időjárás igazán kedvez a szezonnak. Miskolcon, a Búza téri gombavizsgálónál hétfőn már kora reggel sorban álltak a sikerrel járt begyűjtők. Szakszerű vizsgálat nélkül ugyanis sem fogyasztani, sem árusítani nem lehet a gombát.

Kicsi kora óta

Apró szegfűgombát (más néven harmatgombát) árult a piacon Ruha Alex, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy kisgyermek kora óta gyűjti a gombát szüleivel együtt. Náluk ez családi hagyomány és program is, hiszen ilyenkor jókat kirándulnak. Járják a Bükköt, és ezt nagyon szeretik. 

Árusítják is a gombát, de nem a piacozás miatt csinálják. Az igazi öröm az, amikor sok gombát találnak. Az maga a siker! – hangoztatta a fiatalember.

Ruha Alex, a vizsgálólappal 
Fotós: Ádám János

Most a szegfűgombának van igazán a szezonja, ebből található a legtöbb a lelőhelyeken, de természetesen mást is lehet gyűjteni. A gombafajtákat jól ismeri, maga is fogyasztja, bár nem sűrűn – tudatta Alex. A kedvenc gombás étele a rántott pöffeteg, olyan az íze, mint egy finom sajtnak – írta le az élményt.

Az eső jót tesz

Amikor sok a gomba, akkor sokan elindulnak gyűjteni, de többnyire maguknak, étkezési célokra használják fel az emberek. Viszonylag kevesen árusítanak ma már a piacon gombát – mondta Béres János, a Miskolci Gombász Egyesület elnöke. Egy-egy eső mindig jó valamelyik gombának, hiszen különböző fejlődési stádiumban vannak, illetve különböző igényűek. Valamelyik a hőmérsékletre érzékeny, de van olyan, amelyik a csapadékra. Amit a felszín felett látunk, a termőtest. Az a végkifejlet. A gombák tulajdonképpen benne vannak a termőföldben, illetve a fában hálózatot alkotva – tette hozzá a szakember.

Nem olcsó

Magyarországon évtizedek óta van lehetőség arra, hogy szakszerű oktatást kapjon az, aki biztonsággal szeretné ismerni a gombafajtákat. Csak olyan gombát lehet eladásra kínálni, amelyet szakember látott és megvizsgált. A ritka vagy különösen ízletes fajtákat bizony meg is kell fizetni, elég borsos lehet az ára – hangsúlyozta a szakember. De ne felejtsük el, hogy munka is van vele bőven. Azon túl, hogy be kell gyűjteni, tárolni, szállítani is szükséges és aztán akár egy napig is állni vele a piacon, ezt a fáradtságot pedig illik megfizetni – hívta fel a figyelmet Béres János.

Csak óvatosan! Nehogy baj legyen belőle! 

Nem csak jó íze miatt kedvelik az emberek a gombát, számos pozitív hatása is van a szervezetre. 

A gombafélékben sok a fehérje, viszont nincs bennük zsír, valamint szénhidrátból is csak kevés. 

Továbbá olyan enzimeket és rostokat tartalmaznak, amelyek koleszterincsökkentő hatásúak, így jótékonyak a szív- és érrendszerre. 

A gomba nagyszerű vasforrás is egyben, a benne lévő vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben, ami nagyon hasznos a vér egészsége szempontjából. 

Azonban nehezen emészthető, ezért kisgyermekek és idősek számára nem ajánlott, illetve óvatossággal fogyasztható. 

Régen sokkal többen gyűjtötték a gombát, mint manapság. A kész terméket a boltban a pultról könnyebb leemelni, mint megdolgozni érte – vélekedett Béres János. 

Akik azonban gombásznak, azok tervezett útvonalon haladnak, vagy megszokott lelőhelyekre járnak vissza. 

Az fontos, hogy tudatosan kell elindulni gombát szedni, a Bükk területén, de akár saját kertünkben is találhatunk ehető gombát. Viszont nagyon jól ismerni kell a fajtákat, mielőtt bármelyiket megesszük, vagy szakemberrel bevizsgáltatni – emelte ki az egyesület elnöke. 

Aki nem elővigyázatos, az könnyen pórul járhat. A minimum, hogy gyomorpanaszok, hányás jelentkezik, de ennél súlyosabb tünetet is okozhat a felelőtlen gombafogyasztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában