Jobb odabent tartózkodni!

2022.08.04. 18:00

Gondot okoz a magasabb ózonkoncentráció

Országszerte légúti tüneteket válthat ki a megnövekedett koncentráció.

ÉM

Óvatosan a szabadban!

Fotó: Shutterstock

A kánikula hosszú távon káros az emberi szervezetre, de egy láthatatlan hozadéka még veszélyesebb lehet. A héten újra kánikula van, így a levegő ózontartalma is megnövekszik. 

A múlt héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint 21, mérőállomással rendelkező településen érte el a kifogásolt szintet – köztük Miskolcon is – a levegő ózonkoncentrációja. Az érintett helyeken a krónikus légúti betegségben - például asztmában, krónikus bronchitisben - szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak. 

Az ózon izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. Súlyosbítja a pollenallergiát, és a légzőszervek gyulladását is kiválthatja. A hosszabb ideig tartó fizikai munka az egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. 

A koronavírus-járvány következtében a poszt-Covid-tünetekkel rendelkező betegek is rizikónak vannak kitéve ilyenkor. 

Az ózon másodlagos légszennyező anyag, amely a földfelszínhez közel, az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik. 

A koncentrációja nyáron nő leginkább, és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket. Emiatt a nap legmelegebb időszakában ajánlott beltéri környezetben tartózkodni. 

Az egészségesek is vigyázzanak!

A hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja a szabadban végzett intenzív fizikai munkát, sportolást. Szabadban tartózkodás esetén fontos a magas UV-sugárzás elleni védelem is. Az NNK ajánlása szerint a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban a légzőszervi betegségben szenvedők, valamint tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább kora reggel és késő este menjenek ki a levegőre. Kora reggel és az éjszakai órákban szellőztessenek. Az egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában