Háromnapos túra

2022.07.27. 19:00

A Felvidéket is érinti a Görgei Emléktúra

Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos rendezvény.

Marosréti Ervin

Nyolcvan lovast várnak az emléktúrára

Fotó: Marosréti Ervin

Az 1848/49-es szabadságharc elesett hőseire ezúttal is megemlékeznek a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai. Az előttünk álló hétvégén már tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Görgei Emléktúrát, amelynek az útvonala minden esztendőben változik.

Több helyszínen programok

Az idei háromnapos túrára – amelyre nyolcvan lovast várnak – csütörtökön érkeznek meg a csapatok, a hivatalos program pedig pénteken kezdődik az Ózdhoz közeli Hangonyon. A gyülekező és a papi áldás után a lovas karaván a felvidéki Jesztére látogat, ahol a koszorúzás mellett csikósbemutatót és huszárpárbajt is láthatnak a kilátogató érdeklődők.

A délutáni órákban lovas felvonulást tartanak Ajnácskőn, majd a világháborús emlékműnél megemlékezést tartanak. A helyi idősek otthonának udvarán toborzó lesz, amelyen a sajóvelezdi Velezd Néptáncegyüttes is közreműködik.

A huszárokat szombaton délre Nemesmartonfalára várják, este fél héttől pedig Hétben solymász-, majd csatabemutatót tartanak, a nap pedig táncházzal zárul. A Görgei Emléktúra vasárnap zárul, Hétből Ózdra lovagolnak majd vissza a program résztvevői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában