Jegyzet

2022.04.21. 07:01

Jégesők, bombák

Petri Nóra

Szeretem a fantasztikus irodalmat. A jégkárokat elhárító rendszerről jutott eszembe mindez, hiszen ez a módszer is pont olyan, mintha egy regényben olvastam volna gyerekkoromban, ahol a távoli jövőben majd az emberiség dacol az időjárással, mert uralma alá hajtja azt. És mára mindez lényegében meg is valósult.

Ahogyan Jules Verne – akit mi, magyarok annyira szerettünk, hogy még a nevét is magyarosítottuk Verne Gyulára – szintén kitalált számos olyan dolgot, amik mára már léteznek, nem fantazmagóriák. Munkáiban száznyolc – akkor fantasztikusnak tűnő – tervet és találmányt említett meg, ezek kétharmada már régen megvalósult. Köztük az űrhajó, a televízió, a ­gépfegyver, a légkondicionálás, az atombomba, a híradó és a hangosfilm. Lehet, hogy él már az a kortárs regény­író, aki a világbékét és annak lépésről lépésre történő megteremtését is leírta már? Mert nagy szükség lenne rá...
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában