Élő állat

2022.04.14. 17:30

Húsvéti nyuszistopot hirdettek az állatvédők

Ne vásároljunk húsvétra élő nyulat és kiscsibét, ha később nem tudunk róluk megfelelően gondoskodni!

HE

Fotó: Shutterstock

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt kéri a szülőktől, gondolkozzanak felelősségteljesen, amikor gyermeküket meg szeretnék lepni valamilyen ajándékkal húsvét alkalmából. „Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák velük gyermekeiket” – jelezte Seres Zoltán, az állatvédő egyesület vezetője, aki évről évre azt tapasztalja, a megvásárolt élő állatok az ünnepek után terhet jelentenek a családnak, és a húsvétkor agyondédelgetett kedvencektől olykor kegyetlen módon próbálnak megszabadulni. 

Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és az is, hogy a kedvencek lakhelyét rendszeresen kell takarítani. Azzal is érdemes számolni, hogy a kisállatok tollára vagy szőrére egyre többen allergiások. 
 

Szörnyűségek 
 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt években szörnyűségeket tapasztaltak azzal kapcsolatban, hogy hogyan próbálnak megszabadulni egyesek az ajándékba vásárolt állatoktól. Olykor extrém esetekkel is találkoznak. 

A hálátlan gazdák dobozba zárva teszik ki az út szélére egykori kedvenceiket. A díszhalakat a vécén húzzák le, a díszmadarakat pedig világgá engedik a kalitkából. 

Tudni kell, az etetéshez szokott háziállat az ember gondoskodása nélkül életképtelen. Ha kidobják az utcára, vagy az út szélére teszik, végérvényesen megpecsételik a sorsát.

Lehet, nem mindenki tudja, de megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekménynek számít, ezért letöltendő börtön is járhat. 

Az egyesület figyelmeztet: a felelős állattartó hosszú távon gondolkodik, amikor kis kedvencet vásárol. Ha úgy érzi, hogy nem képes róla évekig gondoskodni, van más megoldás is a húsvéti ajándékozásra: édesség, csokinyuszi, plüssállatkák. De még jobb, ha saját kezűleg készített ajándékkal lepjük meg a gyermekeinket. Ha végképp nincs megoldás, inkább állatvédő egyesületekhez vigyük a kis kedvencet kidobás helyett, tanácsolja az egyesület. Sokan azt a megoldást választják, hogy a megunt nyuszit az állatkertnek adományozzák. 

A Miskolci Állatkertben azonban megtudtuk, befogadnak ugyan nyuszikat, de csak takarmányozási célra. Sokkal jobban jár a szülő, ha elviszi gyermekét húsvétkor az állatkertbe, ahol nyuszisimogató is várja a kicsiket.
 

(A borítóképen: Lehet húsvétot ünnepelni élő állatok ajándékozása nélkül is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában