Tedd képessé!

2022.03.01. 13:00

Ünnepélyes keretek között adták át Kazincbarcikán a Don Bosco Műhelyiskolai Csarnokot

Ünnepélyes keretek között adták át Kazincbarcikán a Don Bosco Műhelyiskolai Csarnokot hétfőn délelőtt.

ÉM

A csarnokban jelenleg is folyik a Tedd képessé – Don Bosco szakképzésfejlesztési mintaprogram, melynek célja, hogy a lemorzsolódással fenyegetett diákokat visszavezessék a szakképzésbe egy új iskolai képzési forma, a műhelyiskola segítségével. 


A megvalósító szervezet, a Szalézi Intézmény Fenntartó Magyarországon elsőként indított műhelyiskolai képzést e program keretein belül. Ebben a nappali munkarendű, iskolarendszeren belüli képzésben 16 év fölötti diákok 6–18 hónap alatt sajátítanak el öt részszakma közül egyet: fémipari gyártás-előkészítő, falazó kőműves, szobafestő, lakástextil-készítő és csőhálózat-szerelő. 
 

Oktatás és fejlesztés 
 

Puskás Balázs programvezető kiemelte, hogy nem csupán egy épületről van szó, hanem egy programról, melynek vannak céljai: – Ezek közül talán azt emelném ki első helyen, ami nyomán az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen elindultunk, ez pedig a lemorzsolódás megállítása. Ha ebben sikert akarunk elérni, akkor a diákok életében az egymásra épülő, egymást segítő kudarcok ördögi körét kell megtörni, hiszen a formális oktatásban folyamatosan azzal kellett szembesülniük, hogy lemaradnak, hogy nem értik, nincs sikerélményük. A diákok ebből a helyzetből való kizökkentéséhez azonban nem volt elég az oktatás, ehhez a fejlesztés is szükséges. 

 

Nem csupán egy épületről van szó, hanem egy programról Puskás Balázs


– Nagy örömmel veszek részt a műhely átadásán. Tisztelet és nagyrabecsülés jár azért a misszióért, amit a szalézi rend végez Kazincbarcikán és ebben a térségben. Azt a társadalmi missziót, őrizve a rend alapítójának hagyatékát, amely eléri a szociálisan, társadalmilag nehéz helyzetben lévő gyermekeket, és igyekeznek őket nevelni, számukra szakmát adni – hangsúlyozta Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. 

 

 

– Sok olyan résztvevője van ennek a programnak, akik nap mint nap tesznek a sikerért. Az, hogy a műhelyiskolában visszamentünk a kicsit retrónak hangzó mester-inas érába, egy pozitívum. Hiszen ez többek között a személyes kapcsolatról, a példaképről és olyan emberi és szakmai viszonyokról szól, amelyek az utóbbi időben elgyengültek. A műhelyiskola ezt is megerősíteni kívánja olyan szakmai tartalom és töltöttség megadásával, amivel a fiatalok az életüket biztonságban és boldogan tudják leélni – tette hozzá Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.
 

(A borítóképen: Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában