Bükki Nemzeti Park szívében

2022.03.06. 19:00

Nyit a Bükki Csillagda

Az épület a tengerszint felett 635 méter magasságban áll, így ott tisztán látni a csillagokat.

HE

Március 8-án az érdeklődők előtt is megnyitja kapuit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda, ahol a látogatókat „határtalan élményekkel várják”, adta hírül az igazgatóság. 

 

Mint írják, a Bükki Csillagda nyitásával kapcsolatban nagy érdeklődést tapasztaltak, és ez nem véletlen, hiszen hazánk és a térség legmodernebb, és legjobban várt természettudományos oktató- és bemutatóközpontjáról van szó. A látogatóközpont mára teljesen elkészült, és minden olyan elemmel rendelkezik, amely a látogatók fogadásához, az élmény- és ismeretszerzéshez szükséges. A hamarosan nyíló intézmény Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja, ahol a tudomány-élmény-interakció hármasa segítségével tudhatnak meg a látogatók érdekességeket a csillagok és az űrkutatás világáról. 
 

Szuper távcsövek 
 

A Bükki Csillagda hazánkban egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára. Az épület a tengerszint felett 635 méter magasságban található, így sokkal tisztább és élesebb képet mutatnak ott a csillagok, mintha az Alföldről néznénk őket. Télen sok esetben megüli a Kárpát-medencét a ködpárna, de Répáshuta térségében ekkor is szikrázó napsütés fogadja a látogatót. 

 

A létesítmény fő műszere egy 61 centiméter átmérőjű korrigált Dall-Kirkham típusú asztrográf, mely a beépített korrekciós lencse segítségével pontszerű leképezést, kóma- és gömbihiba-mentességet biztosít. 

 

A cső maga 109 kilogramm, a távcsőoszlop, a három távcső és az ellensúlyok együttesen közel fél tonnát nyomnak. A távcső elsődlegesen asztrofotózás céljára készült, ám vizuális (szabad szemes) észlelésekre is kiváló a hozzá használt magas minőségű kétcolos okulárokkal. 

 

Fénygyűjtő képessége miatt elsősorban halványabb mélyég megfigyelésére a legalkalmasabb műszer. 

 

A szabad szemes észlelés és a csillagászati képrögzítés mellett tudományos igényű megfigyeléseket is végeznek majd a teleszkóppal, így a tudomány számára is értékes információkat gyűjthetnek a szakemberek a naprendszer objektumairól vagy más csillagokról. 

 

A kupolában egyébként egy különleges naptávcső is helyet kapott. Ennek a használatával biztonságosan lehet megfigyelni a központi csillagunkat. 

 

A Lunt típusú hidrogén-alfa naptávcső 10 centiméter szabad átmérővel rendelkezik, és segítségével napfoltokat, napkitöréseket is szemügyre vehetünk oly módon, ahogy szabad szemmel sosem láthatnánk.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában