Bolygótúra

2022.02.15. 19:30

Hamarosan a Naprendszerben túrázhatunk a Bükk szívében! (videóval)

Már nem kell sokat várni, és bejárható lesz a Bükki Csillagdához kapcsolódó, 4 kilométer hosszú tanösvény, mely a Bolygótúra nevet viseli. Adunk egy kis ízelítőt!

BNR

Fotó: Bónusné Nánási Regina

Répáshuta mellett, a Bükki Nemzeti Park szívében található a Bükki Csillagda, mely egyben a Bükki Csillagoségbolt-park központi bemutató- és látogatóközpontja. Európában, sőt a világon nagyon kevés Csillagoségbolt-park van, ugyanis csak olyan helyszínek kaphatják meg ezt az elismerést, ahol nagyon kicsi a fényszennyezés mértéke és gyönyörűen láthatóak a csillagok. A Bükki Csillagdától derült időben az állatövi fény is látható, mely egy különleges, csak kifejezetten fényszennyezés-mentes helyről pillantható meg.

 

Aki végigjárja a tanösvényt, megtudhatja, hogy Répáshuta miért is Répáshuta. Láthat egy elhagyatott mészégetőt, ahol még égetett meszet is találhat. Két kilométer alatt bejárhatja az egész Naprendszert, méretarányosan, ezzel is érzékelve a bolygók közötti óriási távolságokat. Sok érdekességet megtudhat a bolygókról és a környék földtanáról, állatairól, növényeiről és kultúrtörténeti érdekességeiről. Az útnak akár éjszaka is nekivághatunk, ugyanis a  tanösvény jelzése visszaveri a fényt, így mutatva az utat.

 

A tanösvény teljes hossza 4 kilométer, melynek bejárásához 2-3 óra szükséges. A túrához külön vezetés is kérhető. Fontos tudni, hogy 14 év alatti gyermek csak szülői vagy tanári kísérettel járhatja be a tanösvényt. Vigyünk magunkkal ivóvizet, megfelelő öltözéket, mobiltelefont, ha segítségre lenne szükségünk. Sétánk során vigyázzunk a természeti értékekre, ne zavarjuk az állatokat, ne szedjük le a növényeket, hiszen a Bükki Nemzeti Parkban járunk! Kutyát csak pórázon szabad sétáltani. Figyeljünk az úton való átkelésre, és sose térjünk le a jelzett útról!

 

 

Márciusra tervezik

 

Megkeresésünkre Novák Richárd, a Bükki Csillagda látogatóközpont-vezetője írta meg válaszát:

 

"A Bükki Csillagda nyitásával kapcsolatban fokozott érdeklődést tapasztalunk nem véletlenül, hiszen hazánk és a térség legmodernebb, és legjobban várt természettudományos oktató- és bemutatóközpontjáról van szó. A látogatóközpont gyakorlatilag teljesen elkészült, és minden olyan elemmel rendelkezik már, amely a látogatók fogadásához, az élményszerzéshez, a tudásátadáshoz feltétlenül szükséges.

 

A komplexum szabályszerű működéséhez azonban olyan hatósági engedélyek és egyéb fontos, ám nélkülözhetetlen adminisztratív tennivalók szükségesek, melyek elengedhetetlen részét képezik a nyitás előtti időszak tennivalóinak. Jelenlegi állás szerint tervezetten márciusban nyitja meg kapuit a látogatóközpont. A Bükki Csillagdához tartozó Bolygótúra elnevezésű tanösvény még szintén nem került átadásra, mely egyébként saját felelősségre szabadon is bejárható lesz."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában