60 éves az intézmény

2022.03.27. 16:00

Megfiatalodott az iskola Baktakéken

Baktakék - A felújítás alatt a tornateremben tanultak a diákok, de ma már modern és tágas épületbe járhatnak.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Igazán szép ajándékot kapott a Baktakéki Körzeti Általános Iskola fennállásának 60. évfordulójára. Teljes körű felújítást és bővítést, melynek ünnepélyes avatását pénteken tartották az intézményben.

 

Az iskola 480 millió forint uniós pályázati forrásból újult meg, és 7 új tanteremmel bővült – ismertette Németh Andrásné intézményvezető az ünnepségen. Mint fogalmazott, sokáig nehéz volt elhinniük, hogy ez az álom egyszer megvalósulhat. A pályázatot 2016-ban nyújtotta be a fenntartó Szerencsi Tankerületi Központ, a munkálatok pedig 2020-ban kezdődhettek el. Nagy gondban voltak ekkor, hiszen a főépületet teljesen ki kellett üríteniük, és nem tudták, hol fogják oktatni a 150 diákot. Bár a koronavírus-járványt senki nem kívánta, de a digitális tanrend bevezetése segítette a munkálatokat, hiszen a gyerekek otthon tanultak. Így kezdődhetett el a kiürítés, majd az építkezés. 2020 őszén visszatértek a diákok, akkor a tornateremben, OSB-lapokkal elválasztott tantermekben tanultak.

 

– Embert próbáló hónapok voltak ezek, de az adott erőt, hogy a szemünk láttára épült az iskola napról napra. Amikor elkezdődtek a külső munkálatok, a terek, lépcsők és a lelátó kialakítása, ismét digitális tanrendet vezettek be, így nem kellett attól félnünk, hogy a gyerekek esetleg megsérülnek – emlékezett vissza a felújítás nehéz hónapjaira az intézményvezető. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek abban, hogy ma már korszerű, tágas intézmény fogadhatja a gyerekeket.

 

 

 

Nyertesek

 

– Véleményem szerint mindig ott van eredmény, ahol valamilyen szinten párbeszéd folyik, ahol az elképzelések és a lehetőségek találkoznak, ahol a helyi döntéshozók, az országgyűlési képviselő, a felelős testületek, a közreműködő szakemberek értik egymást – fogalmazott az ünnepségen Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. – Úgy látom, hogy a Szerencsi Tankerületi Központ és Baktakék bebizonyította, hogy nyertesei annak a kormányzati szándéknak, amely a hátrányos térségek felé fordult, és nyertesei annak a döntésnek, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyének sok-sok milliárd forintot irányzott elő. A magyar kormány fontos célkitűzése, hogy minél több gyermek szülessen. Ezért vezettük be a családtámogatási rendszert, mert azt szeretnénk, hogy az iskoláinkban magyar gyermekek tanuljanak. Mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy nemcsak a jelennek kell élnünk, hanem a gyermekeink, unokáink miatt felelősséggel tartozunk a jövő iránt is. Ezért is támogatjuk sok millió forinttal azokat, akik dolgoznak, és akik gyermekeket vállalnak. Ugyanakkor annak is hangot kell adnunk, hogy a jövő szempontjából nemcsak a mennyiség számít, hanem természetesen a minőség is. Ezért fontos cél, hogy minden gyermeknek el kell jutnia az oktatás és nevelés segítségével odáig, hogy becsületes munkával biztosítsanak maguknak és családjuknak kiegyensúlyozott életet – hangsúlyozta Demeter Zoltán.

 

Ünnepi műsort a baktakéki iskola diákjai adtak.

 

Az országgyűlési képviselő pénteken Fájban is járt, ahol a 24 fős bölcsődét adta át, Fancsal községben pedig a játszóteret és az új falubuszt.

 

(A borítóképen: Szabó Árpád, a Szerencsi Tankerületi Központ igazgatója, Demeter Zoltán, Németh Andrásné és Soltész János, Baktakék polgármestere az átadón. Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában