Orosz-ukrán háború

2022.03.08. 09:59

Beoltják a védettséggel nem rendelkező menekülteket

Az orosz-ukrán háború miatt menekülőket megvizsgálják járványügyi szempontból a határ mentén.

Detzky Anna

Fotó: Knap Zoltán

Fotó: Knap Zoltán

Az Ukrajnából érkező menekültek számára egészségügyi pontokat alakítottak ki a határ mentén. Ezekben az alap egészségügyi ellátás mellett a koronavírus fertőzöttséget is igyekeznek kiszűrni. A helyszínen lázmérést végeznek, ellenőrzik a menedékkérők oltási igazolványát és fertőzés gyanúja esetén COVID gyorsteszttel mérik fel, hogy az illető nem beteg-e. Amennyiben valaki oltatlan, vagy már régen kapta meg az utolsó vakcinát, lehetősége nyílik oltakozásra is” – értesültünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma híradásából.

 

Elkülönítik a fertőzötteket

 

„Egészségügyi csapatokat állítottunk fel Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán, amelyek 24 órás szolgálatot teljesítenek és segítik a regisztrációs pontok munkáját. Az egészségügyi pontokon, amelyek számát szükség szerint bővítjük, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak munkatársai végzik a menekültek ellátását. Hazánk járványügyi biztonságának fenntartása érdekében a menedékkérők fogadásakor a járványügyi szempontok figyelembevételével járunk el. Az egészségügyi csapatok tagjai mindnyájan tapasztalatot szereztek korábban COVID ellátásában is. Amennyiben a határátlépő lázas, hasmenést panaszol vagy egyéb fertőző betegségre utaló tünetei vannak, helyszíni kislabort végzünk és elkülönítjük a biztos diagnózisig. Fertőző betegségnél a közvetlen kontaktokat is elkülönítjük. A határ menti kórházak felkészültek a beteg menekültek fogadására. Mobilgyógyszertárakból biztosítjuk minden krónikus betegnek az életmentő gyógyszereit. Az állami egészségügyi tartalékból pedig a szükséges antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítókat. Folyamatban lévő terápiás beavatkozásokat a páciens kérésére és általános állapotától függően folytatnunk” - írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában