Fejlesztés

2022.03.04. 11:00

573 millió forintból valósul meg a szerencsi létesítmény

Mérföldkő az óvoda építése.

SFL

– Nagy reménységgel és őszinte boldogsággal tölt el az épülő óvoda látványa – kezdte megnyitóbeszédét Ráczné Váradi Éva, a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI igazgatója azon a csütörtöki programon, amelyet egy új, református óvoda alapkövének elhelyezésénél mondott. – Irodám ablaka éppen idenéz, mindennap látom a csodát, olyan, mint amikor saját készítésű ajándékot készítünk szeretteinknek. Mérföldkő minden óvoda építése, hiszen a gyermekek intézményes nevelése valósul meg – mondta az igazgató asszony. 

Az időkapszula elhelyezése előtt Pásztor Dániel, a Tiszán­inneni Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta, hogy a gyermekek keresztény nevelése már az anyaméhben el kell hogy kezdődjön. 

– Én nagyon hiszek ebben, az óvoda már egy következő állomás, a megszületett élettel való foglalkozás. A gyermeket a neki megfelelő módon kell nevelni és tanítani. Az utat Isten tudja megadni és megmutatni – mondta Pásztor Dániel. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megjegyezte, szerte az országban épülnek új óvodák annak a programnak a keretén belül, amelyet a magyar kormány támogat az óvodai építések, felújítások kapcsán. A Magyarországi Református Egyház tekintetében 35 milliárd forintból épülnek, újulnak, bővülnek óvodák hatvanhat helyszínen, amiben Szerencs is benne van. A szerencsi létesítményt 573 millió forintból valósítja meg a Tiszáninneni Református Egyházkerület, ötven férőhelyet biztosít néhány hónapon belül – mondta az államtitkár. 

Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, aki maga is a Rákóczi Zsigmond Általános Iskola tanulója volt, háláját fejezte ki a tanintézmény felé, amiért egy nagyon nagy értékcsomaggal engedte ki a nagyvilágba. 

– Örülök, hogy az iskola egy óvodával bővül, mert biztos vagyok abban, hogy az ovisok majd egy nagyon jó iskolába kerülnek. Magának az iskolának a felújítása is fontos kérdés, van már egy pozitív támogatói döntés azzal kapcsolatban, hogy a komplex energetikát megvalósítjuk, várjuk a támogatói szerződést – jegyezte meg dr. Koncz Zsófia. 

Nyiri Tibor polgármester kiemelte beszédében, hogy amióta a Fidesz–KDNP kormányoz, csak építkezés tapasztalható a környéken, és nem rombolás. 

– Hogy a jövőt lássuk, ahhoz gyermekek kellenek, Szerencsen a bölcsődétől kezdve az óvodán keresztül a szakközépiskoláig minden oktatási intézmény megtalálható. A jövőt kell nézni, ami nemsokára téglában és betonban lesz látható – hangsúlyozta a polgármester. 

Az események később a Rákóczi-várban folytatódtak. Itt dr. Koncz Zsófia, továbbá az egyházak képviselői az egyházak helyzetét vitatták meg dr. Hörcsik Richárddal, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselőjével együtt. 

 

(A borítóképen: Az ünnepélyes alapkőletételen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában