Drágulásra lehet számítani

2022.01.24. 07:00

Többe kerül a jogosítvány

A világon végigsöprő infláció nem kíméli a hazai autósiskolákat sem, így minimális drágulásra lehet számítani idén.

UA

Fotó: Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

Egy átlagos tanfolyam ára tavaly augusztusban 235 050 forintba került, az előző évekhez képest ugrásszerűen növekedett a jogosítvány megszerzésének a díja. A magas költségek okai közt említhetők a rendkívül gyors ütemben növekvő üzemanyagárak, de a kiemelkedő kereslet is hajtja a drágulást. A kormány a költségek csökkentésén kívánt segíteni azzal az intézkedéssel, amelyet már 2018-ban bevezetett. Eszerint, az a személy, aki 20 éves koráig sikeres KRESZ-vizsgát tesz, 25 ezer forintig visszakapja a képzésének összegét.

 

Az autósiskolák helyzete

 

„Nálunk három nagy tétel van. Az üzemeltetési költség, a bérköltség és járulékai és maga a járműeszköz beszerzési költsége. Az üzemeltetési költség a kormány üzemanyagár-maximálásának köszönhetően nem drágult.” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Orosz János, a Magyar Autósiskolák Szövetségének örökös elnöke. Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) jelenlegi elnöke arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy idén tovább fognak emelkedni az árak, az autósiskolák kénytelenek a tanulókra áthárítani az újabb és újabb költségeket. Ugyanakkor az elmúlt években tapasztalt drágulás ellenére nem csökkent az érdeklődés a jogosítvány megszerzése iránt.

 

A tanfolyamok iránti érdeklődést azonban még a koronavírus-járvány sem fékezte, nagyjából ugyanannyian jelentkeznek évről évre az iskoláknál. Egyetlen érzékelhető hatás, hogy többen választják az online KRESZ-oktatást. „Az uniós átlagtól sokkal alacsonyabb árú a jogosítvány szerzése. Csakhogy egy példát említsek, tőlünk nyugatabbra 55 euró egy óra díja, ez átszámítva körülbelül 19 500 forint, pedig ott is javarészt hazánkhoz hasonló autókkal oktatnak.”– tette hozzá Orosz János. Ezzel szemben Magyarországon egy óra díja 7000 forint körül mozog átlagosan, ez az ár megyénkben is ennyire rúg hozzávetőlegesen.

 

„A tavalyihoz képest a képzéseink ára fog növekedni, mivel az infláció 7-8 százalék körül alakult. Ha a benzinárat nem maximalizálja a kormány, akkor most 500 forint felett lenne ez az összeg, amely további drágulásra adna okot. Próbáltunk idén ahhoz igazodni, hogy ne kelljen év közben árat emelnünk, így ezért jutottunk a körülbelül 5 százalékos emelésre. Sajnos minden autósiskoláról elmondható, általános jelenség az országban – nem csak megyénkben –, hogy nincs elég oktató a megnövekedett kereslethez, hiszen nagyon sokan szeretnének jogosítványt szerezni.” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Fazekas Zoltán, az UNI autósiskola vezetője. Ennek egyik oka, hogy a szakma folyamatosan öregszik és nincs elegendő utánpótlás, így a jogosítvány megszerzésének időtartama is növekedhet az előző évekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában