beruházás

2021.10.06. 19:00

Megoldódik végre a vízelvezetés

Majd 250 millió forintos támogatás segíti a beruházást a városban.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Régóta húzódó probléma oldódik meg hamarosan Szendrőben, köszönhetően annak, hogy a Települési környezetvédelmi infrastruktúra című felhívásra az önkormányzat által benyújtott pályázatot 249 972 450 forint támogatásban részesítette a magyar kormány.

A bel- és csapadékvíz-elvezetési projekt az úgynevezett Kantra városrészt fogja érinteni, ahol eddig komoly problémákat okoztak a nagyobb esőzések.

– Gyakorlatilag ez egy örök probléma itt, ami a 2010-es árvíz idején csúcsosodott. Ez egy magasabban fekvő terület, ahonnan a víz nem tud lefolyni a Bódvára, hiszen azt töltés védi. Az érintett 25 hektáros városrész vízgyűjtő terület, három fő ágon ereszti a vizet a Bódva zsilipjéhez. Azonban ha a folyó vízszintje megemelkedik, le kell zárni a zsilipet, és ilyenkor a víz nem tud lefolyni. Szivatytyúkkal próbáljuk átemelni, de ez kevés, jól mutatja a helyzetet, hogy az elmúlt egy évben háromszor kellett védekezni a területen a víz miatt – meséli Szaniszló János polgármester.

A területen pedig az 54 lakóingatlan mellett található a városüzemeltetési cég telephelye, 10 hektárnyi önkormányzati gondozott terület, fóliasátrakkal, így fontos lenne a védelme.

Haladnak a beruházások

A kormányzati támogatásnak köszönhetően most nemcsak a vízelvezető árkok szükséges javítása, burkolása valósul meg, hanem egy 300 köbméteres tárolómedence is megépül, illetve nagy kapacitású automata szivattyúk a víz átemeléséhez. Jelenleg a tervezés van folyamatban, amelyet követ az engedélyezés, majd a közbeszerzés.

A városban emellett folyamatosak a beruházások: a belvárosban a szolgáltatóház helyén barnamezős beruházás keretében megvalósuló kereskedelmi központ már harmincszázalékos készültségben van. Meghaladja a hatszázmillió forintot az ipari terület kialakítása, amelyhez hamarosan kiírhatják a közbeszerzést. Míg a leégett tornacsarnok helyére épülő új létesítmény közbeszerzési eljárását hamarosan lezárják majd, és eredményt hirdetnek. Ezek után pedig indulhat itt is a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában