Konferencia

2021.09.22. 16:00

A boldogságról is tanultak

Második alkalommal tartott konferenciát az Óvodavezetők Országos Szakmai Egyesülete. Idén Bekecsen gyűltek össze a vezetők.

Balogh Csilla

Forrás: Olvasónktól

Több mint 100 óvodavezető vett részt hétvégén az Óvodavezetők Országos Szakmai Egyesületének konferenciáján a Bekecsi II. Rákóczi Ferenc Informatikai és Matematikai Általános Iskolában.

Szakszerű felügyelet

A háromnapos esemény – mely a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap támogatásával valósult meg – szeptember 17-ei megnyitóján elsőként dr. Bodnár László, a község polgármestere üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Sóváriné Kiss Erika, az Óvodavezetők Országos Szakmai Egyesületének elnöke mondott köszöntőt. A bekecsi Lurkó-Ház Napköziotthonos Óvoda néptánccsoportjának ünnepi műsora után dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tartott a jogszabályi változásokról tájékoztatót. Szólt arról is, hogy szeptember 1-től minden iskolának és óvodának kötelessége, hogy biztosítsa az 1-es típusú diabéteszes gyermekek számára azt a szakszerű felügyeletet, amely segítséget ad a gyermekeknek az inzulin beadásakor, a vércukorszint mérésekor, illetve bármilyen gond esetén. A jogszabályi háttér megteremtése és az Oktatási Hivatal képzései révén már a köznevelési intézményekben is biztosított az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek mindennapi ellátása, ami az eddigi gyakorlattól eltérően nagyobb biztonságot garantál a gyermekeknek, de megkönnyíti a szülők életét is.

Sóváriné Kiss Erika elmondta, hogy a szakmai továbbképzés egy elméleti és egy gyakorlati modulból áll, melynek során a résztvevők elméleti áttekintést kapnak a diabéteszről, a dietetikáról, illetve a gyakorlati képzés során megismerkednek a kapcsolódó használati eszközökkel, valamint azok helyes, biztonságos alkalmazásával, és beszélt az ehhez kapcsolódó, az intézményeket terhelő szigorú dokumentációról.

A találkozón a jogszabályi változások megbeszélésén kívül előadásokat tartottak az óvodai nevelés országos alapprogramjáról, valamint az úgynevezett jó gyakorlatok tapasztalatairól. Ez utóbbi olyan újszerű módszereket, technikákat, építő jellegű tevékenységeket foglal magában, amelyek következetes használata jobb eredményekhez vezet az azokat használó intézményekben. A találkozó kiemelten foglalkozott az oktató-nevelő munkát végzők lelki egészségének megtámogatásával, ezért több olyan pszichológiai jellegű előadás is szerepelt a programban, amelyek erre fókuszáltak. A jelenlévők előadást hallhattak például arról, hogy miképpen tanulható a boldogság élménye és annak kifejezése. A pusztán szakmai kérdésekre koncentráló konferencián éppen hogy csak érintették az ágazatot érintő egyik legégetőbb kérdést, az óvodapedagógus-hiányt és annak okait, nyilatkozta Sóváriné Kiss Erika. Mint mondta: bár folyamatosan keresnek a megyébe óvodapedagógusokat, óvodabezárásokról nincs tudomása. A pedagógushiányt csoportösszevonásokkal, illetve helyettesítésekkel vagy a pedagógusok átcsoportosításaival oldják meg a vezetők.

(A borítóképen: Számos kérdést megvitattak a résztvevők)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában