Új járművek a Volánbusznál

2021.08.07. 20:00

Az utasok kényelme a cél

A helyközi közlekedésben új szóló és csuklós buszokat is forgalomba állít a Volánbusz.

Marosréti Ervin, Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Az ózdi helyközi közlekedés is jelentős mértékben érintett abban az országos szintű fejlesztésben, amelyet a Volánbusz hajt végre ezekben a hónapokban.

Hazánkban összesen 204 darab MAN típusú csuklós autóbuszt állítanak forgalomba, emellett pedig a szóló állomány is fiatalodik, méghozzá 365 darab Credobus Econell típusú járművel. Ebből a kontingensből négy csuklós busz kezdi meg a munkát a várost érintő vonalakon, a szóló járművekből pedig kilenc darab váltja fel az elöregedett, régi buszokat. A jelentős nagyságrendű új beszerzéssel Észak-Borsodban a teljes állomány 14 százalékát cseréli le a Volánbusz.

– Ennek a fejlesztési folyamatnak természetesen az utasok a legnagyobb nyertesei – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Ezek a buszok ugyanis már környezetbarát motorokkal vannak ellátva, a komfortérzetet pedig a klimatizált utastér biztosítja. Hővédő üvegezéssel, biztonságikamera-rendszerrel, valamint fedélzeti utastájékoztatóval ellátott buszokról beszélünk, sőt a kerekesszékes, valamint a babakocsis utasok számára az akadálymentes felszállás is biztosított.

Az ózdi térségbe érkező új buszok összértéke meghaladja az egymilliárd forintot – ezt már Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője árulta el, aki örömét fejezte ki azért, hogy az emberek utazási feltételein jelentősen sikerült javítani.

– Számomra mindig örömteli, amikor azt látom, hogy a térség fejlődése számtalan olyan tárgyi eszközzel bővül, amely az emberek komfortérzetét növeli – fogalmazott Riz Gábor. – Ennek egyik legfontosabb velejárója, hogy a közösségi közlekedés során milyen járművel, technikával és milyen úton tudunk közlekedni. A személyi feltételek Ózdon és a térségben adottak, jó képességű, kipróbált szakemberek ülnek a kormány mögött. A magyar kormány is jó döntést hozott akkor, amikor a közösségi közlekedés reformja kapcsán úgy határozott, hogy a szárnyvonalakon a buszon történő utazás legyen domináns. Éppen ezért a helyközi járatok minősége, sűrűsége alapvetően fontos tényező.

Az Ózdon forgalomba állított járművek közül több a megyeszékhelyre fog közlekedni, emellett azonban Borsodszentgyörgy, Uppony, Dédestapolcsány, Aggtelek és Putnok felé is találkozhatnak majd az utasok az új buszokkal.

Gyorsabb és olcsóbb

Ugyanekkor a Volánbusz Zrt. öt új Credo autóbuszt állít forgalomba Dél-Borsodban Mezőkövesd és Mezőcsát, illetve Mezőkövesd és Tiszaújváros között. Az első busz bemutatóján tartott tájékoztatón Tállai András, a térség országgyűlési képviselője a közlekedés fontosságát hangsúlyozta. A közutak állapota egyre jobb a térségben, s azon dolgoznak, hogy a közösségi közlekedés is kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb legyen, s minél többen válasszák.

Dr. Pafféri Zoltán Mezőkövesden a többi között azt mondta, 2018-ban kezdték korszerűsíteni a járműállományt, jövőre szeretnék elérni, hogy a 6500-asállomány harmadát, 2000-2500 buszt le tudjanak cserélni.

A következő napokban újabb száz busz beszerzéséről írnak alá szerződést, majd hétszáz járműre írnak ki közbeszerzést.

(A borítóképen: Ilyen korszerű buszok közlekednek Ózd és Mezőkövesd környékén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában