projektzáró rendezvény

2021.07.03. 17:30

Igazolták a gyógyító hatást

Jótékonyan hat a barlangi klíma a légzőszervi betegségekben szenvedőkre, ezért a barlangterápia az egészségturizmus részeként egyre hangsúlyosabb szerepet kap.

Rcz Andrs, az Agrrminisztrium krnyezetgyrt felels llamtitkra

Fotó: Vajda János

„Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és a Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban” címmel projektzáró rendezvényt tartottak csütörtökön Jósvafőn, ahol megtudtuk, hogy az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai közül a világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a harminc kilométert meghaladó Baradla–Domica-barlangrendszer, amelynek egy részét, a jósvafői Béke-barlangot 1969-ben Magyarországon elsőként nyilvánították hivatalosan gyógybarlanggá.

A közös projekt célja a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatásának vizsgálata, objektív mérésekkel való igazolása, a Béke-barlang minősítésének megújítása és a szolgáltatás nyújtásához a megfelelő infra­struktúra kiépítése volt.

Érdemes kihasználni

„Magyarországon a légúti és allergiás panaszokkal küszködő betegek száma sajnos folyamatosan növekszik. A légszennyezettség, a táplálék magas vegyianyag-tartalma, az egészségtelen életmód, a természetben tartózkodás hiánya mind-mind hozzájárulnak az immunrendszer hiányos működéséhez és a különféle megbetegedések létrejöttéhez. Mindezt felismerve határoztak úgy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, hogy a Baradla-barlang terjedelmes járataiban rejlő lehetőségeket érdemes kihasználni a gyógyítás nemes céljára” – mondta dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyekért felelős államtitkára.

Gruber Péter általános igazgatóhelyettes, a projekt szakmai vezetője kifejtette: „A gyógybarlanggá nyilvánítás egy soktényezős, rendkívül bonyolult folyamat eredménye. Vizsgálni kell az összes olyan tényezőt, amely segíti vagy gátolja a barlangi gyógyhatást. A projekt keretén belül geofizikai, hidrológiai, klimatológiai, mikrobiológiai vizsgálatokat folytattunk, amelyek együttesen, de önmagukban külön-külön is igazolták a Baradla-barlang gyógyhatását. A projekt egyik legfontosabb tevékenysége a barlangi próbaterápiák megtartása volt, három különböző évszakban, három héten keresztül napi három órát töltöttek el a páciensek a barlangban. Összességében enyhültek a légzőszervi panaszok, fokozódott a fizikai terhelhetőség, csökkent a betegek gyógyszerfogyasztása, javult az életminőség.”

A rendezvényen részt vett Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, dr. Dusan Karaska, a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának igazgatója, Mgr. Juraj Smatana, a szlovák környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Gaál Lajos projektmenedzser a Szlovákiai Barlangok Igazgatóságától, valamint Riz Gábor országgyűlési képviselő is. Dísz­vendégként jelen volt Michal Kiča, a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának államtitkára.

(A borítóképen: Dr. Rácz András köszöntőbeszéde)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában