Szendrői Abigél iskola

2021.06.03. 14:00

Nem értik, miért nem kapnak engedélyt szakmai képzésre

Szakmai képzésre nem kapott engedélyt az iskola, ezért tanfolyamokat próbálnak meg indítani.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasói fotó

Az idén sem kapott engedélyt szakmai képzésre a szendrői Abigél Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium, mondta Kavalyecz András, az iskola igazgatója. Ez több éve így van, és nem értik, miért, pedig a térség halmozottan hátrányos helyzetű diákjait szeretnék olyan szakmákhoz juttatni, melyek egyébként hiányszakmának számítanak. A 2012/13-as tanévben indult intézmény olyan fiatalokat nevel és oktat, akik korábban más iskolában nem állták meg a helyüket. Minden diákjuk hátrányos helyzetű, 95 százalékuk roma származású.

Nem az egyetem a cél

– Az elmúlt években csak gimnáziumi képzésre kaptunk engedélyt. Természetesen ez is jó, és óriási siker, ha tanulóink leérettségiznek, de nekik elsősorban nem erre van szükségük, hiszen nem készülnek főiskolára vagy egyetemre. Az lenne a fontos, hogy legyen egy szakma a kezükben, hogy amikor kikerülnek innen, boldogulni tudjanak. Számos szakmára megvan az akkreditált gyakorlati helyünk. Megfelelő feltételekkel és szakoktatóval rendelkezünk a szociális ápoló és gondozó, a kőműves és hidegburkoló, a hegesztő, valamint a női szabó szakmák oktatásához – sorolta az igazgató.

Azzal folytatta, hogy az utolsó, szakmát tanuló diákjaik most végeztek, összesen tízen, akik külszíni bányaművelő képesítést szereztek. Most a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segítségével megpróbálnak egy olyan megoldást találni, hogy a gimnáziumi osztályokba járó diákok 11. évfolyamtól tanfolyam keretében sajátítanának el valamilyen szakmát. A tervek között szerepel a lányoknak a pedagógiai asszisztens-, a gyermekfelügyelő-, a fiúknak a targoncavezető- és a személy- és vagyonőrképzés.

Támogatók segítségével

– Azért 11. osztálytól indítanánk a tanfolyamokat, mert addig szocializálnánk a gyerekeket, és az első két évben kiderülne, hogy kik alkalmasak a plusztanulásra. Azonban a hagyományos szakképzés lenne az igazi, hiszen akkor a fiataljaink ösztöndíjat is kaphatnának. Szerencsére vannak támogatóink, akik nagyra értékelik a munkánkat, és az ő felajánlásukból minden osztály három legszorgalmasabb tanulóját tudjuk majd támogatni – mondta Kavalyecz András.

Hozzátette: jelenleg az iskolának 100 tanulója van, ebben a létszámban benne vannak az esti általános iskola és esti gimnázium diákjai is. Nappali tagozatra 50 diák jár.

Manók a varrodából

Azt is megtudtuk, hogy a nőiszabó-szakmát oktató tanáraikat megtartották, abban reménykedve, hogy kapnak majd engedélyt a képzésre. Azonban, hogy a bérüket ki tudják gazdálkodni, a két ügyes kezű tanárnő különböző dekorációkat és egyéb hasznos dolgot készít. A tevékenységbe bevonják a gimnáziumi tanulókat is, hiszen jó lehetőség ez olyan új ismeretek elsajátítására, amelyeknek majd hasznát vehetik az életben a gyerekek. Néhány hónapja a szájmaszk volt a legkelendőbb, most pedig a ballagási manók, melyeket különböző nagyságban és színben készít a két oktató: Himer Ágnes és Zsemkóné Csesznák Györgyi.

Ágnes elmondta: az iskolának van egy web­áruháza, melyet a www.muveszeti.hu oldalon lehet elérni, de a termékek az iskolában is megvásárolhatók. Kolléganőjével készítenek különféle dekormanókat, ékszereket, maszkokat, egyéb hasznos dolgokat. Most a ballagások és az esküvők időszaka van, úgyhogy az ehhez kapcsolódó dekorációkat kínálják.

– Amikor volt nőiszabó-képzésünk, akkor én voltam az elméleti tanár, a kolléganőm pedig a gyakorlati. Azonban felnőttképzéssel is foglalkozunk, ha a foglalkoztatási főosztály vagy valamelyik képzőhely indít képzést – tette hozzá Ágnes.

(A borítóképen: A ballagási manókat különböző nagyságban és színben készítik az oktatók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában