Érettségi 2021

2021.04.09. 11:30

Érettségi, célegyenesben

A diákok javában készülnek, de jócskán megnehezíti a dolgukat a hónapok óta tartó távoktatás.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nincsenek könnyű helyzetben az érettségiző diákok, hiszen az elmúlt tanév végét, a mostanit pedig majdnem teljesen távoktatásban töltötték.

Egy országos felmérésből kiderült, legjobban a matematika- és történelemvizsgáktól tartanak a fiatalok. Főleg online tananyagokból készülnek vagy egymástól kapott jegyzetekből, és az élő magyarázat hiányzik nekik.

Megyénkbeli diákokat kérdezve majdnem ugyanilyen eredményt kaptunk.

Nem volt próbaérettségi

Tálas Lillának, a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákjának a matek nem okoz majd gondot, ebből a tárgyból 85-90 százalékosra teszi a felkészültségét. Mint mondta, jó színvonalú az oktatás, és sok feladatot kell beküldeniük. A történelemben már nem olyan biztos. Probléma, hogy nem tudtak próbaérettségit írni, úgyhogy nehéz megmondani, milyen szinten áll most, de 70 százalék körülinek gondolja. Angolból biztosabb, ezt 80 százalékra teszi, a magyart még erősebbnek érzi, bőven 90 százalék fölött. Németből viszont emelt szinten érettségizik majd. Ebből a tárgyból jó színvonalú volt a jelenléti oktatás, online kicsit nehézkesen megy, 60-70 százalékra teszi a felkészültségét.

A százalékokból tehát kiderül, az emelt némettől és a történelemtől tart egy kicsit, de gyakran konzultál a tanáraival, folyamatosan gyakorol az elmúlt évek érettségi feladatlapjain.

– Jó lenne, ha lenne még pár hónapunk jelenléti oktatásban az érettségi előtt, ha április 19-én visszamegyünk az iskolába, egy-két hét alatt nem tudom segíthet-e valamit – tette hozzá Lilla.

Tanárok jegyzetei

Az országos felmérés egyik kérdése volt az is, hogy miből tanulnak a diákok. Lilla elmondta, neki az vált be, hogy az előző évek feladatlapjait oldja meg. Vannak olyan osztálytársai, akik a tankönyvekből vagy online tankönyvekből tanulnak, de ő idő hiányában inkább a feladatok megoldását választotta. Jól tudja használni tanárai jegyzeteit, kidolgozott tananyagait is. Van, amelyik csak vázlat, de sokat segít abban, hogy egy-egy témakörön belül mit kell tudni. Ezeket, ha kell, még kiegészíti a tankönyvből.

– Az online oktatásban a legjobban a közösség hiányzik. Az, hogy együtt legyünk, motiváljuk, bátorítsuk egymást, megbeszéljük a felmerülő kérdéseket, és persze a tanáraink biztatása is sokat segítene. Online is kapunk bátorítást, de teljesen más, amikor személyesen tehetik ezt meg – fogalmazott Lilla.

Mint mondta, az online oktatásnak előnyei is vannak. Például, hogy a Teams oktatási felületen mindent rendszerezetten lát, ami megkönnyíti a tanulást, de jó az is, hogy saját maga oszthatja be az idejét. Lilla véleménye szerint, ha vége lesz a járványnak, heti egy napot minden diák tölthetne távoktatásban.

Egy kis félelem

Matekból és a szakmai tárgyakból érzi magát a legerősebbnek Juhász Péter, a Miskolci SzC Berzeviczy Gergely Technikum végzős diákja. Utóbbiból emelt szinten érettségizik majd, 70-75 százalékosra érzi a tudását, matekból pedig 80-ra. A történelem és az irodalom gyengébben megy, de körülbelül egyforma szinten.

– Igazából a magyartól tartok a legjobban, mert soha nem tudtam szép fogalmazásokat és vers- vagy novellaelemzéseket írni – indokolt Péter. Hozzátette: nagy segítség számára, hogy ezeket folyamatosan gyakorolják az online órákon.

Legszívesebben saját jegyzeteiből és tankönyvekből tanul, de sokat segítenek a tanárok által küldött kidolgozott tételek és jegyzetek is. Ezenkívül az interneten is talál előadások egy-egy témakörben, például a Miskolci Szakképzési Centrum sorozatában.

Péternek is a közösség, a személyes jelenlét hiányzik a legjobban, és az, amikor a tanár a táblánál magyaráz. Egyébként pedig attól tart, hogy ha április 19-e után visszamennek az iskolába, sokan elkapják a vírust. Ennek az lehet a következménye, hogy halasztaniuk kell a vizsgákat és az egyetemi felvételit.

(A borítóképen: Távoktatásban kicsit nehézkesebb felkészülni az érettségire (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában