ezt írtuk anno 1991-ben

2021.03.24. 07:30

Aligha marhatta meg a kígyó a zsolcai banánt

Forrás: Shutterstock

Kígyómarta, így mérgezett banánok kerültek forgalomba – ez a hír terjedt el Alsó- és Felsőzsolcán. Aki nem a saját fülével hallotta, az is értesülhetett róla az Észak-Magyarország 1991. március 23-i számából.

A megyei napilap közlése jó szándékú volt, amennyiben cáfolta a hír valóságtartamát.

Szúrópróba a határon

Az újság idézte a megyei növényegészségügyi állomás karanténos szakemberét: az országhatáron minden befelé és kifelé menő szállítmányt megvizsgálnak. Szúrópróbaszerűen, fertőző és mérgező anyagok után kutatva. Nincs ez másként a banánnal sem.

Más hozzáértők szerint nem ismert olyan kígyófaj, amely szeretné a banánt. Vagy ha mégis akadna olyan kígyó, amely banánba ürítené a mérgét, az sem ártana a banánt elfogyasztó embernek. A kígyóméreg ugyanis a gyomornedvek hatására elbomlik, csak a véráramba kerülve fejti ki hatását – foglalta össze a lehetőségeket az írás, kérve a szülőket, hogy nyugodjanak meg. Elképzelhetetlen, hogy a gyermekeik banánevéstől mérgeződjenek meg.

(A borítóképen: A banánszállítmányokat is ellenőrzi a hatóság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában