Oltás

2021.03.28. 18:59

A nyitásig beoltják a pedagógusokat

A pedagógusok és a bölcsődei nevelők is soron kívül kapnak védőoltást.

Hegyi Erika

Budapest, 20210226 A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai vakcinával Fotó: Dombóvári Tamás (DT) Bors képen: vakcina beadása

Fotó: MW

A tervek szerint április közepén nyitnának az iskolák, addigra minden önként jelentkező pedagógust és bölcsődei dolgozót is beoltanának. Az oktató-nevelő, illetve gondozómunkát végzők összesen 159 ezren vannak Magyarországon.

Oltáspártiak

– Vitathatatlanul szükség volt erre a lépésre – jelentette ki lapunknak Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. – A PSZ hónapok óta szorgalmazta az oktatási kormányzatnál, a Miniszterelnökségnél és az operatív törzsnél is, hogy sürgető lenne a pedagógusok, oktatásban dolgozók beoltása. Jeleztük, a tantermi oktatás során a nevelők rendkívüli veszélynek vannak kitéve. Ha pedig ők megbetegszenek, akkor előbb-utóbb be kell zárni osztályokat, iskolákat, ez pedig a szülők munkavégzését veszélyezteti. Egy villámszavazás alapján kiderült, a pedagógusok túlnyomó többsége oltáspárti, és a tantermi oktatást részesítik előnyben – jelezte az elnök. Hozzátette: megyénkben is nagyon sok pedagógus betegedett meg, csoportokat, iskolákat, sőt egész intézményeket kellett bezárni a járvány miatt. Halálesetek is történtek, de vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő térségek is.

– Kérdés azonban, hogy az oktatási-nevelési intézmények adminisztrációs feladatokat ellátó és technikai dolgozóit is beoltják-e – fűzte hozzá Molnár Zoltán, aki jelezte: a PSZ azt kéri, minden köznevelésben dolgozót oltsanak be, aki regisztrált, az intézmények pedig csak akkor nyissanak ki, ha a beoltottaknál kialakult a védettség.

A KSH adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4 ezer 900 pedagógus dolgozik az óvodákban és iskolákban.

Scheer Ferencné, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője azt mondta lapunknak, a bejelentés után égtek a telefonvonalaik, és özönlöttek a kérdések a közösségi oldalukra. Nem egyértelmű, hogy a soron kívüli oltás a bölcsődei dolgozókat is érinti-e.

– Természetesen mi is azt szeretnénk, hogy a bölcsődei dolgozók minél előbb megkapják a védőoltást, hiszen ezek az intézmények most is nyitva vannak, és kisgyermekek esetében lehetetlen tartani a másfél méteres távolságot. A tapasztalatunk azonban az, hogy március 8-ától lényegesen kevesebb gyermek van a bölcsődékben, mint azelőtt, hiszen a szülők otthon vannak az óvodás vagy iskolás gyermekkel, így a kicsit sem viszik bölcsibe. Komoly problémánk, hogy a gyermekvédelmi intézményekről és nevelőszülőkről egyelőre nincs szó, pedig a napokban elhunyt egy nevelőszülőnk koronavírus-fertőzés miatt – jelezte az ügyvivő. Hozzátette: a bölcsődei dolgozók 10 százaléka esett át eddig a fertőzésen.

A statisztikai adatok szerint egyébként a megyénkben több mint 300 bölcsődei nevelő dolgozik.

(A borítóképen: Akár életmentő is lehet a pici szúrás)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában