boon.hu video

2024.05.23. 07:00

Éppen ide illik: kiállítás nyílt az edelényi kastélyban - fotók, videó

„A legnagyobb feladatunk, hogy megőrizzük mesterségünket, kézműves hagyományainkat.”

Pap Gyula

Különböző mesterségeket ismerhetnek meg a látogatók

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A vármegyénkben működő ASzakkör elnevezésű program csoportjainak alkotásaiból rendezett kiállítást nyitották meg az edelényi L’Huillier-Coburg kastélyban szerdán. Az ASzakkör a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felülete.

Élettel töltik meg

- A kastélysziget üzemeltetését tavaly nyáron vettük át, és akkor azt ígértem, „élettel töltjük meg a kastélyt”. Amikor ezt az ígéretet tettem, többek között ilyen kiállításokra gondoltam – fejtette ki Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke. „Akik ismernek, tudják, nekem szívügyem Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, és benne szívügyem az Értéktár is, amely összegyűjti és bemutatja a vármegyében élő közösségek legfontosabb értékeit, legyen az egy tájjellegű étel vagy egy gyönyörű templom, hagyomány vagy természeti környezet. Ezzel a tevékenységünkkel erősítjük vármegyei identitásunkat. És azért is nagyon örültem, hogy az ASzakkörnek az általunk üzemeltetett kastély ad otthont, mert ez a kiállítás is, hozzánk hasonlóan összegyűjti és bemutatja egy adott térség értékeit – mondta el. – Köszönöm a Nemzeti Művelődési Intézetnek, hogy ők is gondozzák, ápolják hagyományainkat. A legnagyobb köszönet azonban az alkotóknak, az alkotó közösségeknek jár" – hangsúlyozta az elnök. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Kiss Gábor Boldizsár, a Nemzeti Művelődési Intézet hálózati központvezetője arról számolt be, hogy intézetük az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. – A koronavírus-járvány alatt olyan fejlesztéseket hajtottunk végre, amik segítették az országos közművelődési hálózat fejlődését, az ASzakkör tudásmegosztó felülettel pedig mintegy harmincezres szakköri közösséget tudtunk akkor létrehozni. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jelenleg már hetvenhét településen 116 szakköri közösség tevékenykedik – jelezte az igazgató. – A jelenleg elérhető 18 szakköri ág mindegyikében kipróbálták magukat a vármegye közösségei, a bútorfestés és s gyertyaöntés volt a legsikeresebb, az újak közül pedig a natúrkozmetika volt a legnépszerűbb. A vármegyében is jelentős fejlesztésekre készülünk az új vármegyei igazgató Bódisné Bús Éva vezetésével. 

– Évek óta részt veszünk közös programok szakmai részében, az ASzakkör programban pedig másfél éve vagyunk mentorszervezet, ami azt jelenti, hogy a szakkörök beindulásához adunk segítséget – tájékoztatott Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. A legnagyobb feladatunk, hogy megőrizzük mesterségünket, kézműves hagyományainkat, olyan szemléletet adjunk át az alkotóknak, amik ezt erősítik – mutatott rá az elnök.

A programról

Az aszakkor.hu a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felülete. Célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével avassa be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat. A felület bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a portál indulásakor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhettek meg a felület látogatói. 2022 őszén ismét elindította kezdeményezését a Nemzeti Művelődési Intézet, ami már közel 15 000 fő részvételével zajlott. 15 szakágat hirdettek meg, melyek az előző évi szakkörök mellett a következőek voltak: kötés gyönggyel, papírfonás, a tojásfestés táji sajátosságai, gyertyakészítés, éremgyűjtés, csuhé, makramé, békés megyei hímzés és quilling. A 2023-ban meghirdetett programban újabb három: a baba-mama horgolás, a natúrkozmetika, illetve a szövés keretben szakkörökkel egészült ki a megpályázható eszköz- és alapanyagcsomagok köre. A folyamatos fejlesztéseknek és a témakörök bővítésének köszönhetően egyre tartalmasabb és színesebb szakköri világ válik elérhetővé a felületen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában