fejlesztés

2021.02.18. 13:00

Vámosújfalura egyre több fiatal költözik

Hét év alatt egymilliárd forint érkezett a tokaj-hegyaljai településre.

Bódisz Attila

– Folyamatosan, tervszerűen követik egymást Vámosújfalu fejlesztései – közölte az Északkal Jadlóczki Lajos, a tokaj-hegyaljai település polgármestere.

Mint elmondta, korábban a költségvetésüket jelentősen terhelték intézményeik rezsiköltségei, ezért komoly figyelmet fordítottak az energiacsökkenést eredményező pályázatokra. Ezek sikeres lebonyolításával az utóbbi években sikerült megtakarításokat elérniük – fogalmazott a település vezetője.

Hozzátette: dr. Hörcsik Richárddal, a térség országgyűlési képviselőjével a napokban vontak mérleget a Vámosújfalura érkezett támogatásokból, és ezek alapján – az eltelt 7 évben – több mint egymilliárd forintnyi pályázati forrás hasznosult településükön. Ebből jelentős összeget – mintegy 465 millió forintot – hasított ki a közmunka. Ez a foglalkoztatási forma az első időszakban még a munkanélküliség enyhítésére szolgált, ám később egyre komolyabb fejlesztéseket tudtak véghez vinni a közmunka keretében. Energetikai pályázatok kivitelezésében, térburkolások elvégzésében segédkeztek a dolgozók, valamint indult egy mezőgazdasági programjuk is. Egyebek mellett gyümölcsöst és bodzást telepítettek, amelyek a későbbiekben bevételt is hozhatnak a vámosújfalui önkormányzatnak – magyarázta a településvezető. A közmunka révén számos eszközt is sikerült beszerezniük, például az arra alkalmas kazánt fűtőanyaggal ellátó aprítékolót, traktort, a település üzemeltetéséhez szükséges munkaeszközöket vásároltak – sorolta.

Helyben tartani a fiatalokat

Jadlóczki Lajos hozzáfűzte: más térségbeli településekhez hasonlóan ők is sok figyelmet fordítanak a fiatalok helyben tartására. Mint elmondta, örömmel vette tudomásul, hogy az utóbbi években 10-12 ingatlant vásároltak meg fiatal párok. Ennek is köszönhető, hogy tavaly több gyermek született Vámosújfalun, mint ahányan elhunytak, erre nagyon rég volt már példa – tudatta. Ezért is próbálják bevonni a fiatalabb korosztályt a település ügyeibe, és őket szolgálja a folyamatosan bővülő és fejlődő szabadidőközpont is – mondta. Az idősek közül az egyedülállókra figyelnek a leginkább. Többségüket SOS-készülékkel látták el arra az esetre, ha olyan probléma éri őket, amely beavatkozást igényel, de többször segítik őket ajándékcsomaggal, vagy vendégségbe hívják például az idősek napja alkalmával.

Vámosújfalu polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy nagy reményeket fűznek a Tokaj-Hegyalját és Zemplént érintő fejlesztési programhoz.

(A borítóképen: Jadlóczki Lajos és dr. Hörcsik Richárd a tavalyi szabadidőközpont-átadáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában