Miskolc

2021.02.21. 11:30

Homály fedi Miskolc költségvetését

Egy biztos számot szivárogtat ki a városvezetés a miskolci költségvetés kapcsán: egymilliárddal kevesebb jut a tömegközlekedésre. Más nyilvános adat nem igazán van.

20200728 Lillafüred fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Miskolcon találkoztak a „Creative Region - Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország” gazdasági programban együttműködő négy megyeszékhely (Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok) polgármesterei a lillafüredi Palotaszállóban. képen: Veres Pál, Miskolc polgármestere, Nagy Balázs, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Mit mutatnak a számok? – erre szerettünk volna választ kapni Veres Pál polgármestertől a 2021. évre vonatkozó költségvetés kapcsán a héten készített összeállításunkban. Megyénkben több polgármester készségesen válaszolt. Miskolcról azonban nem tudtunk hírt adni, a polgármester és csapata nem tartja fontosnak tájékoztatni az Észak-Magyarország és a Boon.hu olvasóit.

A városvezetés az önkormányzati médiába „csöpögtet” információkat. Tudósításuk alapján a költségvetési tervezetet Veres Pál, Miskolc város polgármestere, dr. Ignácz Dávid jegyző és dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője már tartotta a kezében. A jobboldali frakciószövetség vezetői kérdésünkre állították: sem ők, sem a frakció tagjai nem kaptak sem tervezetet, sem előterjesztést.

A hét első felében e-mailben kerestük Veres Pált, és szerettünk volna választ kapni arra a kérdésre: elkészült-e a költségvetés, nyilvánosságra hozza-e, megküldte-e a képviselő-testület tagjainak? Továbbá rákérdeztünk: a költségvetési rendeletet 2021. március 15-éig kell elfogadni, vár-e az elfogadással az utolsó pillanatig, és csak közvetlenül március 15-e előtt fogadja el bízva abban, hogy megszűnik a rendkívüli jogrend és összehívható a közgyűlés? Esetleg még később lesz csak a tárgyévre vonatkozó pénzügyi terve a megyeszékhelynek. Arra is kerestük a választ: biztonságot adna-e Miskolc polgármesterének, ha testületi döntés születne és nem egy személyben kellene döntést hoznia? Sajtóhírek világossá tették: Veres Pál egyeztetett a közgyűlési frakciókkal, a Velünk a Várossal és a Fidesz–KDNP-vel is. Ezért kérdeztük meg: milyen javaslatok fogalmazódtak meg? Ami pedig a konkrétumokat illeti, azt szerettük volna megtudni, hogy milyen költségvetési főösszeggel számolnak, ez több vagy kevesebb lesz, mint a 2020-as évre vonatkozó, illetve hogy milyen területeket érint majd leginkább a „megszorítás”.

A múlt héten a Velünk a Város frakció vezetője, Simon Gábor arról beszélt, hogy a kormánytól várja a város a kompenzációt. De – tettük fel a kérdést Veres Pálnak – az önkormányzat saját maga milyen intézkedéseket tett annak érdekében, hogy pótolni lehessen a járványhelyzet miatt kieső bevételeket?

Veres Pál azt nyilatkozta a sajtóban, hogy a Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-nek 3,2 milliárd forintra lenne szüksége, de csak 2 milliárd áll a rendelkezésére. Megkérdeztük: akkor 30 százalékkal visszavágják a teljesítményt?

Végül azt is felvetettük, hogy Badány Lajos, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese nemrég azt nyilatkozta, leáll márciusban a tömegközlekedés. Veres Pál az Észak-Magyarországnak nem válaszolt, viszont, akár úgy is értelmezhetjük, hogy kérdésünkre válaszolva mondta el legutóbb közösségimédia-oldalán online fogadóórája kapcsán: „...megnyugtatok mindenkit, a közlekedés működni fog, Miskolc város közlekedése nem fog összeomlani”.

(A borítóképen: Veres Pálon múlik, hogy mikor lesz végre büdzséje a városnak)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-koltsegvetes-kell-mert-mukodni-kell-5213509/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában